Хейкинен с втора победа в Белгия

b10b4668-999e-4a2f-b5ac-d54b0de76116

Пилотът на Marklund Motorsport Топи Хейкинен победи в третия кръг от световния раликрос шампионат. Петер Солберг, който кара за  SDRX, завърши на второ място повеждайки в шампионата с 22 точки преднина следван от шведът Йохан Кристоферсон. Рейнис Нитис (Ford Olsberg MSE) завърши на третата позиция в Метет.

Състезанието бе и откриващия кръг от европейския шампионат по раликрос.  Французинът Жером Гросет-Жанин взе победата при супер колите зад волана на Peugeot 208 RX подготвено от Albatec Racing. Втори е 18 годишния Оле Кристиан, следван от унгарецът Тамас Карай.

dcca04d0-1e06-41ba-a3c8-595eaf883c36

„Много съм щастлив, Белгия започва да се превръща в мой дом,“ изясни Хейкинен, който за втора поредна година триумфира на трасето в Метет. Финландецът също взе и трофея Monster Energy Super Charge, след изключително силния старт във финалното състезание. „ Чувствам се много комфортно в колата вече- тя отговаря на моя стил на каране. Днешната победа не е само моя а и на целия отбор. Битката за шампионата е по-силна от всякога и сега ни предстой да се подготвим за Лиден Хил през другата седмица.“

Петер Солберг впечатли белгийската тълпа, след като бе наказан с две преминавания през жокер обиколката заради фалстарт по време на полуфиналите. Въпреки това настоящия световен шампион успя да завърши полуфинала само на няколко секунди зад шведът ПГ Андерсон. „ Реших да рискувам в полуфинала, но не се случиха нещата. След грешката ми, трябваше да натискам много здраво за да смекча загубеното време от двете минавания през жокера. После на финала планът ми бе да се целя във второто място, но след като съгледвачат ми каза че, съм само на няколко секунди зад Топи се опитах да го настигна, докато не сгреших във влизането ми през жокер обиклоката. Миналата година тук завършихме трети, през тази втори дано догодина имаме шанса да спечелим!“

d5c9e927-22e5-4bba-9018-f12b475fc2d7

Третия Нитис, който благодари на своите латвийски фенове както подобава заяви: „ Разбира се е добре да си трети за пореден път, но имам нужда от подобряване на моето каране. Колата се усеща много добре, но времената ми не бяха достатъчно добри.“ Неговия съотборник Андреас Бакеруд завърши на четвъртото място в генералното, следван от ПГ Андерсон.

Фредрик Магнусен спечели в класът на туристическите автомобили, норвежецът направи уникално завръщане след обръщането си по таван по-рано през уикенда. Андрес Братен и Давид Нордгард завършиха втори и трети.

Победа за Янис Бауманис в класът на супер 1600, му помогна да оглави шампионата. Втори в Белгия завърши руснакът Никита Милоша следван от Андреа Дюбоа.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]