Хейдън Падън „открадна“ победата в рали Сиерас де Фафе

Снимки: FIAERC

Хейдън Падън и Джон Кенард (Hyundai i20 N Rally2) са победителите в първия кръг от ERC рали „Сиерас де Фафе“, след като измъкнаха победата „изпод носа“ на Мико Хейкила/Саму Валери (Skoda Fabia Rally2 evo).

С това си представяне новозеландското дуо се превърна в първия екипаж спечелил кръг от ERC зад волана на автомобил на Hyundai. Ключово за тяхната победа обаче бе представянето им в неделя. Те започнаха деня с етапна победа, като преди обедния сервиз разликата им с вторите Мадс Остберг/Патрик Барк (Citroen C3 Rally2) намаля на едва 1,7 секуди.

Следобед атаката на Падън продължи успявайки да прескочи Остберг и да се нареди на 2,8 секунди зад лидера Хейкила преди старта на последния пауър етап. Националния рали шампион на Финландия за 2022 година за съжаление спука гума принуждавайки се да спре за да я смени 5 километра преди финала. Така Падън успя да вземе победата в рали „Сиерас де Фафе“ с аванс от 10,8 секунди пред Остберг.

Съжалявам за Хейкила – коментира кивито. – Искахме да се борим за тези 2,8 секунди изоставане съвсем честно. Като цяло сме доволни от резултата, доста доволни.“

Поради малшанса си Мико Хейкила изпадна на осма позиция позволявайки на Мадс Остберг и Георг Линемае (Hyundai i20 N Rally2) да окупират последните две места на подиума.

Нямам си напредстава от къде дойде тази спукана гума. Лесно е да се случи поради голямото наличие на камъни. Ревът няма да помогне, такива са нещата. Искам да благодаря на отбора си, те се справиха много добре“, разясни Хейкила, който направи повече от впечатляващ дебют в ERC.

Мико Марчик успя да „загрее“ за предстоящото WRC рали „Португалия“ завършвайки на четвъртата позиция в своя дебют зад волана на Skoda Fabia RS Rally2. Двукратния национален рали шампион на Полша приключи надпреварата с аванс от почти минута пред петия Йоан Бонато (Citroen C3 Rally2).

Крейг Брийн завърши рали „Сиерас де Фафе“ на шестата позиция, като вчера имаше проблеми с хидравликата на своя автомобил. Заедно с това той направи и една доста впечатляваща каскада в SS14 Luílhas 2, поставяйки на две гуми своя Hyundai i20 N Rally2 разминавайки се с доста сериозен инцидент.

Европейския рали шампион за 2022 година Ефрен Ярена успя да навакса възможно най-много след като изгуби значително време поради своята 18-та стартова позиция в петък. Испанеца бе победен в пауър етапа от Брийн, който го изпрати на седмо място.

Всичко бе свързано със стартовата ни позиция. Ние губехме време в бавните завои поради липса на сцепление. За нас това рали се разви изключително зле. Натисках възможно най-много, но губехме много време„, разочарован коментира Ярена, който също стартира зад волана на Skoda Fabia RS Rally2.

Борбата за титлата в ERC продължава и през следващия месец (4-6 май) с асфалтовото рали „Канараски Острови“.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3001 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]