Хейдън Падън диша зад врата на Себастиан Ожие след вторият ден от рали Швеция

P-20160212-00166_News

Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия продължават да водят в рали „Швеция“, но със сигурност не бе лек ден за тях. Екипажът на Volkswagen натискаше през цялото време опитвайки да извади максималното от не добрата си стартова позиция. „ Дадохме всичко от себе си, от първият метър до последният“, заяви Себастиан Ожие. „ Знаехме че, ще загубим доста време в някой от етапите, понеже трябваше да откриваме трасето за екипажите зад нас след нощният сняг. Въпреки един момент в етапът Vargasen (вълчи мост), не сме се отпуснали и направихме почти перфектен ден“, разясни пилотът на Volkswagen.

Rallye Sweden 2016Новината за деня не бе безупречното каране на трикратният световен шампион, а представянето на младият пилот Хейдън Падън. Заедно с Джон Кенард, кивито даваше много добри времена възползвайки се максимално от стартовата си позиция и завърши втори на 17.1 секунди. Падън обаче успя да спре дъхът на всички с представянето си в етапът Vargasen, където буквално изби над 20 секунди пасив зад недосегаемият Себастиан Ожие. Така пилотът на Hyundai получи шанс за битката за първото място, след като изоставаше само на 8.8 секунди. В следващите няколко етапа Ожие бе безупречен, а стратегията на Падън бе да увеличи преднината си пред третия, което доведе до разликата от 17.1 секунди.

„Трябва да сме доволни от нашият ден, в краят на предпоследният ден сме втори“, коментира Хейдън Падън. „ Ние успяхме да извоюваме нашата позиция през сутрешните минавания, възползвайки се от изчистеното трасе. Ние си караме нашето рали, като нашата цел е да завършим на подиума и да задържим втората позиция. Не е нужно да се борим за първото място, но качване на подиума е много важно за нас.“

P-20160213-00215_News

Третото място е за Мадс Остберг/Ола Флоене. Норвежкият екипаж на M-Sport не изневери на репутацията си в рали „Швеция“ и не изпускаше от поглед битката за челото. Тяхната разлика с Падън/Кенард е от 25.2 секунди. Остберг заяви че, стратегията за неделя е да удържи третото място пред догонващите го Андреас Микелсен/Андреас Яегер, който от своя страна направи няколко грешки през деня. Разликата между двата норвежки екипажа е 25.1 секунди. „ Знаех че, ще изпуснем нашата позиция,“ заяви Микелсен в краят на деня.  „Трябваше да натискам здраво, ако исках да се кача на Rallye Sweden 2016подиума. Времената ни в началото на деня бяха добри, но за съжаление на места записките ни бяха прекалено оптимистични на места. В етапът Rammen се завъртяхме и забихме в канавката и трябваше да обърнем изгубвайки много време. Това промени нашата ситуация и нашата стратегия в момента е да задържим четвъртата позиция. Всъщност ние имахме надеждата да се борим за първото място, но като цяло направихме прекалено много грешки.“

От Танак и Райго Молдер успяха да влязат в ритъм с изцяло новите за тях зимни гуми на DMack. Латвийците са пети, като успяха да изградят добра преднина от 24.7 секунди пред Дани Сордо/Марк Мартин. Въпреки това те изостава с 24.2 секунди зад Микелсен/Яегер.

Испанският екипаж на Hyundai – Дани Сордо/Марк Мартин, за пореден ден се справяха отлично. За съжаление спукана предна лява гума в SS10 Fredriksberg 1 (18.19 km), ги извади от битката за третото място и двамата изпаднаха на шеста позиция в генералното. Зад испанците се развива интересна битка между Хенинг Солберг (7-ми) и Крейг Брийн (8-ми), разликата между двамата в краят на деня е 3.6 секунди в полза на опитният в това рали Хенинг Солберг.

click

Челната десетка се затваря от лидерът във WRC2 Елфин Еванс и вторият Понтус Тидеман. Разликата между двата заводски екипажа е 17.9 секунди, в полза на M-Sport. За съжаление заместникът на Еванс във WRC категорията Ерик Камили, не успя да прецени скоростта си в един ляв завой и се преобърна по таван.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]