Хабай взима Азорите, Люкянук аут след обръщане през таван

Лукаш Хабай и Даниел Дъмурски се пребориха с тежките метеорологични условия в събота и взеха победата в рали „Азорски острови“, възползвайки се от проблемите на Алексей Люкянук и Алекси Арнаутов, които отпаднаха.

Люнякук започна последния ден от ралито на броени километри от победата, но в предпоследният етап той спука гума и изпадна на трета позиция зад Хабай и Моура. След спуканата гума обаче, се оказа че руснака е спукал един от спирачните маркучи на неговият С3 R5. Това доведе до един доста сериозен инцидент с преобръщане през таван още в първия завой на последният етап Tronqueira.

Видео от инцидента

За щастие екипажа е невредим, но техния автомобил е със сериозни щети.

Така Лукаш Хабай получи възможността да стане първият полски пилот взел победа на рали „Азорски острови“ и първият с победа в кръг от ERC, след Каетан Каетанович.

„Последният етап бе изключително ненормален, най-трудните условия в които съм карал – заяви националния шампион на Полша за 2015, който разчиташе на Шкода Фабия R5. – Немога да повярвам, но разполагахме с добро темпо през целия уикенд. Ключът към победата ни бе представянето ни в петък. Именно тези бяха етапите, които най-много ме притесняваха.“

Само с изоставане от 8.4 секунди зад Хабай, на трето място и с победа в ERC1 Junior завърши младата надежда Крис Инграм. Той, навигаторът му Рос Уиток и подготвената от Toksport Шкода Фабия R5 бяха безгрешни през целия уикенд и това доведе до най-добрият им резултат в кариерата им.

Бруно Магалаеш завърши на четвърта позиция, пред Рикардо Теодосио и двукратния шампион в ERC Junior и дебютант зад волана на Polo GTI R5 Мариян Гребел.

Кипъреца Александрос Тсоулофас успя да донесе важни точки за Toksport и въпреки липсата си на опит в Азориските острови завърши на седмата позиция. Португалеца Бернардо Соса, чехът Войтех Щайф и бразилеца Пауло Нобре запълниха челната десетка.

Първа победа в ERC3 и ERC3 Junior записа предтавителя на националният отбор на Испания Ефрен Ярена, който се разплака на финала на последният етап. Синдре Фурустед завърши на втора позиция в категорията за млади пилоти превъзмогвайки проблемите с двигателя си. Ан Ил Елиас затваря челната тройки в ERC3.

Хуан Карлос Алонсо успя да победи Сергей Ременик за победата в ERC2, след изключително жестока битка между двамата.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]