Фурмо печели Канарските острови, Люкянук взима европейската титла

AUTO - ERC - RALLY ISLAS CANARIAS 2020
Снимки: FIAERC Grégory Lenormand

Адриян Фурмо и Ренауд Жамоул (Ford Fiesta Rally2) взеха победата в рали „Канарски Острови“ в едва първото си участие, като заедно с това печелят и първото място в ERC1 Junior.

Французите, които карат за отбора на M-Sport с гуми на Michelin, излязоха начело в класирането на изключително дъждовното рали при сутрешните минавания в последния ден от надпреварата. Техните сънародници Йоан Бонато и Бенджамин Больод завършиха на второ място със Citroen C3 R5 и гуми Michelin. Трети са Иван Арес и Давид Васкез Листе (Hyundai i20 R5) пред шампионите в ERC1 Junior Оливър Солберг/Арън Джонсън (Volkswagen Polo R5).

Фурмо стартира вчерашния ден на втора позиция с изоставане от 7,5 секунди зад Иван Арес. Но когато Арес записа с 10 секунди по-слабо време от това на Йоан Бонато в първата отсечка за деня французина Фурмо излезе начело в класирането пред Арес и Соланс.

Соланс, който пък от своя страна изгуби лидерската позиция в петък от Арес, отново се пребори за челната позиция в SS11, където обаче спука две гуми, а междувременно разполагаше с една резервна. Така Соланс трябваше да кара със спукана гума в цели два специални етапа преди обедния сервиз. В крайна сметка той успя да се добере до сервизната зона, но по-късно бе дисквалифициран поради каране с три гуми в прехода на състезанието.

Вчерашния лидер Нил Соланс успя да стигне до обедния сервиз днес преминавайки през цели два специални етапа със спукана гума. #fiaerc

Публикувахте от BG Rally HD в Събота, 28 ноември 2020 г.

Така Фурмо успя да се възползва от проблемите на преследвачите си извоювайки си аванс от над 30 секунди при пристъпването към вторите следобедни минавания. Пилотът на M-Sport спечели ралито с аванс от 25 секунди пред Йоан Бонато.

По-назад в класирането завършилия на четвърта позиция 19 годишния победител в ERC1 Junior Оливър Солберг е следван от Хосе Суарез и Андреас Микелсен, а завършилия на седмо място Алексей Люкянук успя да спечели европейската титла въпреки по-долната си позиция. Заедно със своя дългогодишен навигатор Алексей Арнаутов, уикенда за Люкянук не бе лесен поради тежките непредвидими условия и трудния избор на гуми.

„Хвърлихме изключително много труд преди това, а сега всичко е история – коментира Люкянук. – Разбира се, сезона бе тежък и труден и с много проблеми в световен мащаб, но в крайна сметка съм доволен, че успяхме да завършим сезона и ралито успешно.

„Доволен съм от карането си, може би не от днешното, но не е лесно да се бориш с лимитирани ресурси. За в бъдеще ще продължава да става все по-трудно и ще трябва да се направят промени. Тази титла определено не би били нищо без подкрепата на Citroen, Total, Sainteloc и Pirelli. Както и разбира се на феновете.“

Мунстер със сериозна атака, но Солберг взима титлата в ERC1 Junior

Въпреки загубата на първото място в ERC1 Junior за трети път този сезон, Оливър Солберг е новия шампион в категорията. Заедно с титлата той печели и грант от 100 хиляди евро, който може да използва в два кръга от шампионата през следващата година.

Солберг, който е и син на световния шампион от 2003 Петер Солберг, започна рали „Канарски Острови“ гонейки Грегор Мунстер. Мунстер от своя страна спука гума още в първата отсечка, което позволи на Солберг да атакува, но грешен избор на гуми за сухо в петък извади младокът от челната битка.

„Невероятно е, че завърших на второ място зад Люкянук в този изключително тежък сезон – коментира Солберг, който разчита на гумите на Pirelli. – Искахме да натрупаме опит в асфалтови ралита и ERC определено ми помогна в тази посока. Печеленето на титлата (ERC1 Junior) е невероятно постижение, особено след толкова тежка конкуренция във всяко състезание. Бъдейки на 19 без опит на асфалт и постигайки тези резултати е фантастично.“

Грегор Мунстер (Hyundai i20 R5), който е от програмата на Hyundai Motorsport за млади пилоти, завърши сезона на второ място в ERC1 Junior пред шампиона в ERC3 за 2019-та Ефрен Ярена. По подобие на Мунстер Ярена също изпадна в класирането на рали „Канарски Острови“ след изборът си на сухи гуми в дъждовни условия. Така испанеца завърши на седма позиция в ERC1 Junior.

Екатерина Стратиева и Георги Аврамов завършиха своето канарско приключение на 54-та позиция от 67 достигнали до финала екипажа. Също така те са девети в ERC3 и втори в ERC Ladies, където техните конкуренти Ема Фалкон и Кандидо Карера Естевез с C3 R5 спечелиха при дамите.

Това постижение на българското дуо е повече от похвално имайки предвид изключително трудните условия за всички екипажи, като дори Стратиева заяви, че рали „Канарски Острови“ е по-трудно дори и от калното рали „Унгария“ в което тя взе участие с Георги Аврамов през миналата година.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]