Форд Мустанг във WRC? Защо не

ravaglioli5-2

След като разбрахме за опитите да хомологира своят автомобил Ford Mustang GT италианецът Руджеро Раваджоли, ние от нашият сайт си зададохме въпроса: „Ford Mustang във WRC?“ и в крайна сметка го намираме за истинско предизвикателство.

Не е тайна, че ФИА иска да намери място на GT автомобилите сред рали средите, но за в момента тази насока върви изключително бавно и тромаво. В началото имаше готов автомобил Lotus Elise RGT, който потъна в забрава поради нулевият интерес и (както се очакваше от редица журналисти) този проект на ФИА започна да „затъва“ по своему. Въпреки всичко това все още има някаква надежда все пак в германският, белгийският, испанският и ред други национални шампионати, активно и на топ ниво се водят титанични битки с автомобили, като Porsche 997 GT3.

В близката година лъч светлина се показа на небосклона и тази концепция на ФИА даде крачка напред с участието на Франсоа Делакур( виж видео по-долу) и Ромейн Дюма в редица топ ралита, представяйки се на добро ниво.

Шансът мустангът на Раваджоли да стане част от този клас е изключително голям, но според своят създател бюрокрацията с която трябва да се занимава е доста тромава и тежка, но той не се притеснява и с усмивка (според нашият италиански източник) приема това предизвикателство. Неговата цел за в момента е да успее да вземе участие през 2015-та в отбрани ралита, като рали „Германия”, „Ипър” и „Тур де Корс” (Корсика).

Техническа адаптация

0_0_0_0_544_361_csupload_5784076_large

Руджеро Раваджоли взима активно участия със своят Ford Mustang в състезания още през 2008 година в различни кръгове от националният италиански шампионат. Фордът е подготвен от Роберто Бубаним и според италианските изисквания влиза в класът на GT2 автомобилите. Въпреки това с идването на R-GT неговото желание да кара в кръгове от WRC и ERC се усилва, което принуждава Раваджоли да преработи автомобилът си. Мустангът му разполага с 4.6 литров V8 двигател, което практически дава по-голяма мощ от 4.0 литровото  Porsche на Дюма. Логично е да се очаква някакво решение на ФИА относно разликата в двигателите, след като в едно състезание през 2014-та взеха участие Дюма и Тутхил, който за разлика от французина разполагаше с 3.8 литров двигател на своето Porsche.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3246 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]