Фолксваген представиха Поло GTI R5 в Испания

Днес от Фолксваген Моторспорт представиха своят най-нов рали автомобил Фолксваген Поло GTI R5 на остров Майорка в Испания.

Разбира се новата бегачка отговаря на всички изисквания на ФИА за R5 хомологацията, като очакванията са дори концепцията на Фолксваген да е една крачка пред Шкода Фабия R5.

„Представянето на новото Поло GTI R5 пред широката публика бе един хубав момент – заяви директорът на Фолксваген Моторспорт Свен Смийтс. – Близките черти със стандартният модел са видими. За това може да благодарим на нашият екип и дизайнерите от Фолксваген Дизайн.

„През следващите месеци Поло GTI R5 ще трябва да се докаже и премине през множество тежки изпитания, с цел да сме сигурни че ще отговаря на нивото на предшественикът си.“

Както знаете, от нашият предходен материал по темата, тестовете на автомобила започнаха по абсолютно същите отсечки по които започна своите първи стъпки Поло WRC. Разбира се главен отговорник за проект е Франсоа-Ксавиер Демайсон (FX), който си партнира с бившият инженер на Себастиен Ожие –  Жан де Жонг.

„Поло GTI R5 вече премина през първите си тестове без проблеми. Обратната информация от пилотите е доста позитивна – разясни FX. – Определено е по-лесно с това, че разполагаме със същият екип с който създадохме шампионското Поло WRC. Имаме подкрепа и от Волфлсбург, както и от колегите ни от Шкода.“

Както своята база новата бегачка на Фолксваген разполага с 1.6 кубиков, четирицилиндров двигател с турбо и с директно впръскване монтиран напречно пред предният мост на автомобила. Мощността е 200 kw (272 к.с.) и с максимален въртящ момент от 400 н.м. Теглото е 1320 кг, като според Фолксваген ускорението от 0 до 100 км/ч. е за 4.1 секунди.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]