Поло GTI R5 с дебют във втората половина от сезон 2018

Днес в официално съобщение до медиите германският производител на автомобил сподели първият рендър базиран на шестата генерация на Фолксваген Поло на техният бъдещ рали автомобил базира на R5 хомологацията на ФИА.

В съобщението от Фолксваген разкриха, че техният автомобил ще бъде готов за употреба за рали „Германия“ догодина. За съжаление от Фолксваген няма да имат заводски тим, а само и единствено ще продават автомобилите си на частни отбори взимащи участия в шампионати по цял свят.

„С Polo GTI R5 се надяваме да прехвърлим нашият опит от четирите ни титли в WRC успешно към клиентски програми и да предлагаме първокласна състезателна машина – коментира Свен Смийтс моторспорт директорът на Фолксваген Моторспорт.

„Преди първото състезание на колата ние ще я подложим на сериозни тестове за да сме сигурни и подготвени за всякакви видове настилки и условия по цял свят.“

Развитието на новата бегачка на немците започна в началото на 2017 веднага след оповестяването на излизането им от WRC. Първите официални тестове се очаква да започнат в края на тази година.

Самият проект се разработва от ключовите фигури стоящи зад създаването на Поло WRC. Техническият директор и дизайнер на Поло WRC Франсоа-Ксавиер Демайсон (FX), отговаря за развитието на R5-тицата, докато бившият рейс инженер на Себастиен Ожие, Жерард-Жан де Жон е главен инженер на проекта.

В настоящем Фолксваген Моторспорт се занимава изцяло с клиентски програми в различни пистови шампионати и предлага техническа помощ на PS RX Volkswagen Sweden, който взеха титлата в World RX в едва първият си сезон.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]