Фолксваген излиза от WRC в края на сезон 2016

P-20160820-00497_HiRes JPEG 24bit RGB News

Преди броени часове в различни реномирани издания излезе информацията че, на срещата на бордът на директорите на Фолксваген е решено да прекратят програмата на немският производител във WRC.

Както писахме по-рано днес на срещата се очакваше да бъде удължена програмата с още един сезон имайки в предвид вече разработеното ново шаси, но шефовете вероятно не мислят така.

Официално съобщение за това решение все още няма, но според наши колеги следящи темата изкъсо се очаква да има такова в сряда. Така за съжаление ще бъде сложен краят на един от най-успешните отбори в историята WRC, а техните пилоти включително и прясно коронованият четирикратен рали шампион Себастиан Ожие, ще трябва да си търсят други отбори за сезон 2017.

Работещите служители във Фолксваген Моторспорт  ще бъдат разпределени по клиентската програма за туристически автомобили, като някой от тях ще са пренасочени към рали програмата на Шкода.

„Приоритетът ни е да предупредим първо нашите служители за плановете ни – обяснява сигурен източник на английското издание на Autocar. – След това ще споделим нашето решение на широката публика. До тогава няма да има официално изявление по темата.”

Въпреки че, вече разполагат с готов автомобил за сезон 2017, от Фолксваген не възнамеряват да го използват за клиентска програма. Това на практика превръща Polo WRC 2017  в музеен експонат.

„Разходите по разработването на колата за 2017 ще бъдат абзорбирани към R&D бюджетът ни. За сега няма планове да даваме колата през клиентски програми.”

Една от основните причини за оттеглянето на компанията от WRC и WEC програмите си, е наскоро излезлият скандал с емисиите на дизеловите автомобили на марката в САЩ. Като американското правителство заяви на компанията че, трябва или да поправи или да откупи над 500 000 продадени свой автомобили от техният пазар.

Въпреки това обаче, от групата са решили да стартират нова програма на Ауди във Формула Е и да продължат да инвестират в тази на Порше в WEC.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3299 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]