Фолксваген доминират на чело със Себастиан Ожие след вторият ден от рали „Полша”

Sébastien Ogier (F), Julien Ingrassia (F) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Poland 2015

Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия поведоха след един доста интересен втори ден от рали „Полша”. Френският екипаж бе безгрешен както винаги въпреки сутрешното си изоставяне, но правилният им избор на гуми за вторите минавания изигра ключова роля за тяхното представяне. Двамата водят с минимален актив от 2,1 секунди пред своите съотборници Андреас Микелсен/Ола Флоене. Норвежкият тандем на Volkswagen започна деня с етапна победа и продължи да дава добри времена до краят на деня. На SS6 Babki 2 (14,65 km) обаче излетяха от трасето с висока скорост и по чудо не удариха хора от публиката. За радост единственото което изгубиха там са няколко секунди.

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Poland 2015

Трети след вторият ден са Яри-Мати Латвала/Мика Антила с пасив от 10,8 секунди зад френските им колеги. Латвала/ Антила не имаха проблеми със своите записки и с запазването на гумите, както и голяма част от екипажите поради изключително бързите трасета на рали „Полша”. Двамата не изпуснаха нито за секунди битката в челото, като дори записаха етапна победа на SS8 Goldap 2 (14,75 km).

Себастиан Ожие: „ Перфектен ден за Жулиен и мен на рали „Полша” – но със сигурност не бе лесен. Както винаги ние дадохме всичко от себе си и се радваме на резултата от това. Отсечките около Миколайки са екстремно бързи и хлъзгави, може би най-бързите в календара. Нашият избор на гуми за следобедните минавания не беше перфектен, но успяхме да извлечем най-доброто от това.”

Андреас Микелсен: „ Рали „Полша” изисква от нас това което ние предвидихме: на всякъде с пълна газ. Успяхме да намерим своят ритъм още в началото и успяхме да преодолеем всички препятствия. За съжаление единствената грешка която направихме бе на седмият специален етап, като изгубихме 3 или 4 секунди, след като излетяхме в полето. Въпреки това съм изключително щастлив с нашето развитие на деня. Ралито все още не е свършило и всички имаме добър шанс за топ резултат. Разликите ни са буквално никакви имайки предвид скоростта и разстоянието което сме изминали.”

Яри-Мати Латвала: „ Сутринта изпитвах затруднения да вляза в ритъм. Може би бях прекалено внимателен на места, като не успях да поддържам темпото на моите съотборници. Андреас в частност направо летеше. Правилният избор на гуми следобед бе решаващ фактор. Аз избрах две твърди гуми и успях да се справя доста добре. Разликата между първите трима е само 10 секунди, така че битката продължава и днес.”

2015 Poland Rallye WRC copyright: Mcklein

Временните лидери в класирането От Танак и Райго Молдер завършиха вторият ден на четвъртата позиция. Екипажът на M-Sport водеше през цялото време, като даваше умопомрачителни времена. Лоша шега обаче им изигра грешеният избор на гуми за вторите минавания, който бе като добре дошъл за жестоката конкуренция от Volkswagen. Така двамата естонци изпаднаха на четвъртата позиция в генералното с пасив от 16,7 секунди. Екипажът на M-Sport също имаше и леки технически проблеми със своите спирачи и скоростна кутия. „ Имахме няколко проблема вчера. Те не бяха изключително големи, но се отразиха на увереността и представянето на нашият автомобил. Доста ни бе трудно днес въпреки че, не се предадохме през целият ден и се борихме доста здраво. Не подходихме достатъчно умно към изборът ни на гуми за вторите минавания, но ние сме тук и не сме далеч от челото. Просто трябва да продължим да натискаме сутринта. Ако успеем да направим всичко перфектно, би трябвало да сме изключително конкурентни.”

Петата позиция е за екипажът на Hyundai Хейдън Падън/ Джон Кенард, като двамата имат пасив от 35,9 секунди. Младият Падън и неговият навигатор са най-добре представилият се екипаж на корейският производител до момента. Темпото на екипажа не бе никак лошо през целият ден, но поради грешен избор на гуми през следобедните преминавания увеличи техният пасив спрямо челото. Новозеландският екипаж е в пряка битка за петата позиция с Роберт Кубица/ Мачиек Шепаниак, като разликата между двата екипажа е от само 1,5 секунди. Полският тандем се представя доста на ниво в домашното си състезание, като дори направиха едно второ време в един от етапите. Двамата изпитват сериозни затруднения със записките, но въпреки това вървят по стабилно от всякога.

P-20150703-00817_NewsСедми са Тиери Ньовил/Николас Жилсул на 3,9 секунди зад Кубица и 41,3 зад лидерите в класирането. Белгийският екипаж не успява да поддържа темпото на лидерите, което е породено от няколкото грешки които направиха, както и проблеми с настройките на техният автомобил които ги преследваха през целият ден. На осмата позиция с пасив от 25,8 секунди зад белгийците са Крис Мийк/Пол Найджъл. След като, Мийк обърна по таван своят Citroen DS3 WRC още на шейкдаунът, той получи изрична заповед че трябва да завърши състезанието без щети по колата. Заедно с това Мийк също имаше проблемите на повечето екипажи: бавни записки, грешен избор на гуми и не добри настройки. Дани Сордо/ Марк Мартин и Мадс Остберг/ Джонас Андерсон затварят челната десетка. Мадс Остберг през целият ден имаше проблеми с ритъма, като за капак на всичко получи и 10 секунди наказание за фалстарт на SS8 Goldap 2 (14,75 km).

WRC2

6270_lappi-corner-poland-2015_111_896x504

Есапека Лапи (Skoda Fabia R5) води в класирането, като неговият съотборник Понтус Тидеман е на втора позиция с пасив от 35,4 секунди. Финландецът Лапи успя да спечели пет специални етапи вчера. „Нямах никаква драма, нямахме никакви проблеми затова натиснахме здраво” заяви Лапи, който така доминираше че, се наложи да намали темпото в краят на деня. Най-близко до пилотът на Skoda бе Карл Круда докато не спука гума на SS6, която му коства повече от минута и завършвайки деня с пасив от 57 секунди зад Тидеман на трета позиция.

Германецът Армин Крамер изпревари Тиму Сунине в края на деня излизайки на четвъртата позиция с актив от 0,3 секунди. Топ пилотът Яри Кетома успя да оцелее след един доста тежък ден за него, след като спука гума и получи повреда в хидравликата на своята Fiesta R5. Той е на шеста позиция на 21,8 секунди от Сунинен.

Лидерът в шампионата Насер Ал-Атия отпадна на четири километра от старта на първият етап за деня, след като катарецът изкорми своята педна лява гума. Младата надежда на Citroen Стефан Лефевр бе трети, но в SS3 излетя от трасето и повреди радиаторът на своята DS3 R5.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]