Филм на ужасите или как попаднаха два отрязани пръста в радиатора на Пежо 205 T16

снимка ewrc.cz

Периодът е осемдесетте, или златната ера на рали спорта според мнозина фенове, доминиращата влас са зверовете от легендарната група „Б“. Днес няма фен или пилот, който да не се усмихва до уши, когато става дума за този период от световния рали шампионат.

Този период обаче си има една много тъмна и черна сняка, толкова тъмна, че се налага да се преосмиля цялостната концепция на рали спорта по онова време. Слабите мерки за сигурност от страна на организаторите и огромнят брой фенове по трасетата довежда до изключително тежки инциденти, костващи животи и дори в някой случаи крайници от тялото.

Всички сме виждали снимкови и видео материали от ралита като „Португалия“ в които състезателите буквално трябва да си правят път през море от зрители разминавайки се на сантиметри от тях. По онова време поради големият приток на адреналин на феновете, някои от тях дори са се опитвали да докосват автомобилите в движение.

Липсата на строги мерки за сигурност и нехайството от страна на феновете довежда до множество инциденти, като един от най-злощастните е този на Хоаким Сантос на рали „Португалия“ през 1986г. Този инцидент коства живота на трима зрители, след като Сантос се врязва в публиката.

По онова време ентусиазмът на феновете е бил толкова голям, че един от тях публично е заявявал гордостта си от това, че Ари Ватанен му е счупил кракът с автомобилът си. Най-плашещ и интересен остава случатят с пръстите.

Годината е 1986, а състезанието заветното рали „Португалия“. По време на сервизирането на един от автомобилите механиците на Пежо отварят капакът на двигателя на 205 t16 и сякаш на шега намират два отрязани човешки пръста върху един от радиаторите. В този период младият Жан Тод, днешен президент на ФИА, е шеф на тима и с недоумение вижда странната гледка (виж видео в края на статията).

Както споменах и по-горе, феновете са се опитвали да докосват автомобилите в движение, а един от тях се е лишил с двата си пръста.

„Да, два пръста – коментира пилотът на Пежо Юха Канкунен, който си спомня случката от миналото. – В задната част на колата зад вратите имаше отвори за засмукване на въздуха, които бяха доста остри. Ние просто се опитвахме да останем на трасето, в нито един момент не сме излизали от пътя, но пък феновете през цялото време се опитваха да докоснат колата. Така си и беше.“

И до ден днешен никой не си е потърсил изоставеното в радиатора на Пежо 205 t16. Може би, би било интересно обяснението на собственикът им пред медицинските лица за причината за липсващите му пръсти.

Именно през същият сезон, след инцидента на Хенри Тойовонен и Серджио Кресто на рали „Корсика“ от ФИСА решават да забранят група „Б“ и предстояща ги група „S”.

За щастие в днешно време мерките за сигурност са доста по-сериозни, но въпреки това няма как да се опазят абсолютно всички зрители ако те самите не се съобразяват със ситуацията и препоръките на официалните лица.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]