ФИА с редица промени в WRC и ERC от сезон 2021

ФИА

Преди няколко дни се състоя редовната среща на световната комисия на ФИА, в която бяха взети редица решения касаещи абсолютно всички шампионати под шапката на световната федерация.

От сезон 2021 в световния рали шампионат точки от класирането в пауър етапа ще се дават и на производителите. Точките ще се връчват на само двата най-добре представили се екипажа от съответния производител влезли в челната петица на пауър етапа. Според ФИА това се прави с цел да се добави допълнителен елемент към битката за титлата при производителите.

Заради смяната на официалния доставчик на гуми в световния рали шампионат, от Michelin на Pirelli, ФИА разрешават организирането на допълнителни 9 дни за тестване през годината за екипажите на производителите с цел приемственост.

Редица промени ще влязат в сила от следващия сезон и в WRC2 категорията. Отборите участници трябва да се регистрират като такива не по-късно от старта на петия кръг от сезон 2021. За да печели точки в битката при отборите всеки тим трябва да вземе участие с два екипажа в минимум седем кръга, като един задължително трябва да е извън Европа.

В WRC3 е възстановен минималния брой участия от пет на седем, като петте състезания с най-добри резултати ще бъдат зачитани за точките в шампионата. Според съобщението от ФИА са взети и допълнителни мерки категорията да бъде за пилоти, които развиват тепърва своите способности.

Заедно с това точки от пауър етапа ще се прилагат и на екипажите от WRC2 и WRC3 категориите.

С оглед COVID-19 от ФИА са решили, че минимум полови брой кръгове от календара трябва да се организират за да може да се зачете наличието на световен шампионат. Това обаче няма да важи за WRC2 и WRC3, които при евентуални промени ще бъде решавано на момента развитието на календара за тях.

Европейския рали шампионат също ще получи своите промени от сезон 2021. Най-важната от тях е, че ERC Junior категорията ще бъде изцяло за екипажи взимащи участие с Rally3 автомобили, с идеята младите пилоти да се възползват от възможността за преход от задвижване на двете колела към такова на четирите.

Следващата среща на ФИА ще се състои на 5-ти март 2021 г., като надеждата на всички е COVID-19 да не успее да нанесе толкова големи щети, както го направи през настоящата година.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]