ФИА с множество промени за WRC през сезон 2018

Вчера станаха ясни и взетите решения по време на асамблеята на ФИА в Париж. Едно от най-важните решения, е разрешаването на частни пилоти и отбори да взимат участие в шампионата зад  волана на новата генерация WRC автомобили, като едно от условията е автомобилът да бъде произведен през 2017.

Друго условие и може би най-важното е, че от ФИА все пак ще трябва да одобряват желаещите, както и ще има редица рестрикции относно възможностите им за тестовете.

Световната федерация потвърди и информацията относно официалните доставчици на гуми за сезон 2018. Така освен DMACK и Michelin, Pirelli ще се завърнат в битката, като определено имат какво да покажат.

Промени има и в WRC2 категорията. За разлика то настоящата схема през сезон 2018 участниците ще имат право да избират сами седемте задължителни кръга в които смятат да участват. Така за точките в шампионата ще бъдат смятани шестте най-добри резултата през сезона.

От старта на новият сезон екипажите с автомобили R5 и нерегистрирани за участие в WRC2 са освободени да избират своите гуми, като дори ще могат да избират между такива не номинирани от ФИА за шампионата.

С оглед слабият интерес към WRC Trophy през новият сезон този клас отпада, като WRC автомобилите от 2016 ще продължават да имат право да взимат участия през сезона.

Относно календара, най-важна е влизането на рали „Турция“ на мястото на рали „Полша“.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]