ФИА с желание да ореже скоростта на етапите във WRC

P-20170124-00392_News

От ФИА не са доволни от доста сериозната средна скорост на която бяхме свидетели преди няколко дни на рали „Швеция“.

Във втория кръг от WRC, пилотът От Танак записа умопомрачителната средна скорост от 137.79 км/ч. още при първото минаване на етапът Кнон. Малко по-късно организаторите и ФИА отмениха второто минаване през етапа поради съображения за сигурност.

„Тези коли са доста по-бързи от старите – коментира рали директорът на ФИА Ярмо Махонен. – Въпреки това през миналата година на този етап колите също надвишаваха 130 км/ч.

„Този тип специални етапи ни учат на едно нещо: трябва да сме по твърди в изискванията си при желанието на организаторите за добавяне на нови етапи и трябва да сме на място преди състезанието за да ги оценим.

„Ако видим етап с по-голяма средна скорост от 130 км/ч, то това ще бъде индикатор че, трябва да обърнем доста сериозно внимание на това. От нашата гледна точка това бе прекалено бързо. Това което искаме да направим е едно направление, но може би ще трябва да помислим върху промени по правилника.“

Махонен се надява организаторите да са си взели бележка от рали „Швеция“ и ще подсигурят средната скорост да не става прекалено висока.

„Ние поискахме отменянето на второто минаване през Кнон за да отправим послание към другите организатори и да преразгледат своите етапи ако е нужно“, допълни Махонен.

 

wrc_0212_03

„Ние искаме по-малки скорости от 130 км/ч, но от друга страна помня когато аз се занимавах с организиране че, нямах много голямо желание да създавам шикани от бали със сено. Аз разбирам това и отговорът е прост: трябва да се използват по-тесни трасета за да се намали скоростта. Това трябва да направим.“

Някой от пилотите отправиха своите критики към решението на ФИА да отмени второто минаване през етапът Кнон, като един от тях е заявил следното : „ Пътя е изцяло прав, безопасен и просто скучен за каране. Такъв си беше и когато от ФИА преглеждаха този етап.“

Махонен потвърждава че, от ФИА ще бъдат още по-активни при проверката на новите етапи за в бъдеще, но смятам че организаторите трябва да се активизират също.

„Може би някой от организаторите използват прекалено стари пилоти, които не са били в спорта от няколко години насам и може би си нямат на представа колко са бързи новите коли“, разясни Ярмо Махонен.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]