ФИА със специални промени по Rally2 хомологацията заради рали Сафари

Снимка: LR Images

Преди две седмици от ФИА направиха ключови промени по приложение J и по-конкретно точка 261 от техническия регламент на Rally2 хомологираните автомобили. Тези промени са специално „отключени“ конкретно за състезания от типа на рали „Сафари“.

Както знаете в миналото на световния рали шампионат производителите подготвяха специални автомобили само и единствено за африканското рали. Rally2 хомологацията получи зелена светлина за редица модификация свързани с допълнителни изводи за вкарване на въздух в двигателя, както и специална усилена предна решетка.

ФИА и производителите на Rally2 автомобили определено не се хвърлят в изцяло непозната за тях ситуация. От дълги години в Парагвай се организира уникалното по родът си рали „Трансчако“ в което взимат участие автомобили напълно подготвени и отговарящи на тези „нови“ изисквания.

В документацията на ФИА пише, че тези модификации ще могат да се използват в състезания в които са описани специално в допълнителния правилник на мероприятието.

Тук обаче идва въпросa: ще видим ли тези промени още през тази година на рали „Кения“?

Ситуацията с рали „Кения“ е доста специфична от към COVID-19. В близките области на Найроби е отбелязано увеличение на случайте на заразените хора. Именно поради тази причина президента на Кения Ухуру Кенията реши да отмени всякакви спортни мероприятия и да забрани движението между областите Мачакос, Найроби, Каймбу, Кажиадо и Накуру.

Това решение на Кенията удари пряко и местния автомобилен спорт, като втория кръг от националния рали шампионат на Кения рали „Мачакос“ бе отменено. Подобна учас очаква и генералната репетиция преди WRC рали „Кения“ (24-27 юни), а именно рали „Екватор“ (24-25 април). Въпреки неяснотата до кога ще продължи спортния „локдаун“ от организационния екип на WRC надпреварата са позитивно настроени за своето завръщане.

„С оглед добрата организация и работа по ваксинирането на населението ние сме оптимисти, че пандемията ще бъде достатъчно заглушена за да може да се организира рали „Сафари“ през месец юни“, коментира изпълнителният директор на състезанието Финеас Кимати пред медията Natin Kenya.

„Очакваме първатата пратка от 60 контейнера съдържащи екипировката на официалните отбори от WRC още през тази седмица. Вече сме построили и сервизният парк, който ще бъде и най-големият в историята на шампионата. Всеки отбор ще разполага с нужното им заявено пространство“, заявява в заключение Кимати.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3253 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]