ФИА със специална система за оценяване на пилоти и навигатори

От ФИА обявиха своето намерение за стартирането на специално световно класиране на пилоти и навигатори (FIA Global Rally Ranking) започващо от сезон 2022.

Системата ще бъде по подобие на тениса и голфа и ще обхване и националните шампионати. Според ФИА точкуването няма да има за цел да решава кои са шампионите за дадена страна, а по-скоро ще се цели да оценява представянето на екипажите през целия сезон.

Калкулацията ще се влияе основно от специален коефициент за съответния шампионата и надпревара, позицията на която е завършил екипажа и броя на участниците в дадената надпревара.

Например WRC ще е с коефициент 1.0, този коефициент ще се умножава по броя на спечелените точки във всяко едно състезание от шампионата и по 10. След това полученото число ще се умножи по 0,3 и по броя на кръговете в които екипажа е взел участие, като максимума е 20. Заедно с това ще бъде от значение и класа, като в случая на Rally1 коефициента ще бъде 1.0.

Това точкуване ще започне още от 15-ти октомври тази година за международните шампионати и от 1-ви януари за националните рали шампионати. От ФИА обявиха също, че за това класиране ще се използват и 12-те най-добри постигнати резултата през годината.

От ФИА смятат, че местните федерации могат да създадат до два шампионата едновременно използвайки критериите на глобалния рали ранкинг. Световната федерация също отбелязва, че националните федерации не са задължени да използват това точкуване.

„Световния ранкинг лист на ФИА ще даде възможността за подчертаване на постиженията на пилоти и навигатори, както и на различните надпревари по света“, коментира рали директора на ФИА Ив Матон.

„От много време във ФИА имаме желанието да обвържем международните, регионалните и националните надпревари в едно – допълва Матон. – Още повече, че повечето автомобили с които участват екипажите отговарят на нашата рали пирамида. По този начин ние ще подпомогнем нейната устойчивост.

„Също така смятаме, че това точкуване ще помогне и на много национални състезания да привличат повече участници заради големия брой точки които ще носят.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]