ФИА смята да махне хибридните WRC и обяви целите на шампионата

След дълго чакане, вчера на световния съвет на ФИА станаха ясни голяма част от целите и предложенията, които трябваше да направи новосъздадената специална комисия на световния рали шампионат. Към момента това са само цели и предложения, като се очаква новата комисия да даде своите вече конкретни финализирани предложения на следващата среща на световния съвет на ФИА в края на месец юни.

Целта на тези предложения е да бъдат променени редица аспекти, свързани с привличането на повече публика, както и намаляването на разходите за отбори и частни екипи, желаещи да се състезават в WRC.

Ето и какви са обявените цели и предложения по време на съвета на ФИА:

Промотиране

ФИА ще създаде екип, който ще работи в тясно сътрудничество с промоутъра на WRC и организатори на състезания, чиято основна цел е да увеличи популярността на дисциплината. Този екип ще дефинира редица ангажименти, цели и ключови показатели за ефективност (KPI), които трябва да поемат промоутъра и организаторите.

Спортна част

От ФИА ще дадат повече свобода на организаторите относно маршрутите на надпреварите. Това ще отключи възможността за промени, като различен ден на стартиране на уикенда, брой етапи или дължина на надпреварите. Задължително обаче ще остане всяко състезание да завършва с пауър етап в неделя.

Календара на WRC ще има възможността да включи малък брой състезания от типа рали спринт и такива с голяма състезателна дистанция заедно с надпреварите, организирани по настоящия формат. Въпреки това общата състезателна дистанция през сезона ще остане почти същата.

Предвиждат се промени и свързани със структурата на сервизния парк в WRC. Отборите на производителите ще трябва да имат възможността да се възползват от вече изградени помещения за своите сервизни зони. Това решение цели намаляване на разходите по транспортирането и според ФИА ще даде повече гъвкавост, ако сервизният парк сменя своята позиция по време на дадено събитие. Заедно с това ще се намали и изискваното пространство за сервизен парк към организаторите.

Освен тези промени, ФИА разкрива, че ще поощряват възможността за така наречените отдалечени сервизи, където отборите ще имат право да вземат със себе си малък брой резервни части в малки сервизни автомобили.

Технически промени

Настоящите Rally1 автомобили ще продължат своя живот до 2026 година, но с промени, целящи намаляването на разходите и представянето им. Тези промени включват премахването на хибридната система, като това ще бъде компенсирано с намаляване на минималното тегло на автомобилите, промяна на рестрикциите относно аеродинамиката и количеството на поетия въздух.

Промени ще има и при Rally2 автомобилите. Те ще останат в настоящата си форма за национални и международни шампионати. Въпреки това, тези, които участват в WRC от сезон 2025, ще имат възможността да използват новосъздаден специално за шампионата кит на име WRC kit. Този кит включва по-голям рестриктор на турбото, по-широк ауспух, възможност за падълшифт (пера за с

мяна на предавките) и по-голямо задно крило. От ФИА смятат, че тези промени ще намалят разликата в представянето между Rally1 и Rally2 автомобилите.

От сезон 2026 ще се променят и правилата по които се създават Rally1 автомобилите. Тези нови технически изисквания ще са базирани основно на настоящата Rally1 хомологация. Основната промяна е използването от производителите на унифицирана защитна клетка, с която се цели намаляването на разходите и сложността на концепциите. Според ФИА това ще позволи на производителите и препараторите да създават автомобили с външни панели, базирани на модели от B, C и SUV сегментите, продавани на пазара за стандартни автомобили. Това би отключило създаването дори на концептуални решения и според ФИА ще бъдат спазвани изключително тесни критерии като разпределение на центъра на масите и аеродинамиката, с което ще се цели изравняване на представянето.

Относно мощността, ФИА се цели в 330 к.с., като агрегатите ще подлежат на контрол върху кривата, показваща връзката между въртящия момент и мощност. Двигателят и трансмисията ще подлежат на промени с цел намаляване на разходите, като ще достигнат нивата на изискванията на Rally2 автомобилите. Ще бъде лимитирана аеродинамиката, както и ще има рестрикция относно топ скоростта, която ще могат да развиват Rally1 автомобилите.

Цената на един Rally1 автомобил ще бъде ограничена до 400 000 евро, като на производителите ще им бъде разрешено да продават своите коли още след изваждането им от закрит парк след края на състезание. От ФИА също така обмислят възможността за вкарване на категория за електрически автомобили. Техническият департамент на ФИА ще получи задачата да изгради техническите изисквания за тази нова категория, която ще трябва да използва новата унифицирана Rally1 защитна клетка.

„Членовете на световния съвет на ФИА внимателно взеха предвид препоръките на работната група и единодушно подкрепиха новите цели на шампионата. В момента се намираме в позицията, в която комисията на WRC ще може да финализира предложения, които да цементират бъдещата посока на шампионата. Важно е да отбележим, че резултатите от публичната анкета на феновете също ще се имат предвид от WRC комисията при изготвянето на финалните предложения“, коментира Мохамед Бен Сулайем.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]