ФИА реши новите технически изисквания за WRC, задава се нова ера на група Б

2017_concept_1Снимка : ФИА

Динамични, различни, по-мощни и с голям потенциал. Това ще бъде новата посока на световният рали шампионат от 2017. Вчера на конференцията на ФИА в Мексико Сити бяха одобрени новите правила по които ще трябва да отговарят автомобилите от хомологацията WRC. Според официалното прессъобщение до нашата уебстраница от ФИА, новите технически изисквания изцяло отговарят на това което искат феновете: увеличаване на мощността и доста по-сериозни аеродинамични купета отговаряйки изцяло на духът на спорта.

„ Да дефинираме принципите бе дълъг, но възнаграден процес,” заяви Ярмо Махонен, директорът на дисциплината рали във ФИА. „ Всички заинтересовани страни на този спорт бяха въвлечени за да се подсигурят комерсиалните, маркетинг и промоционални цели. Като паралелно имайки в предвид желанието на феновете. Колите ще изглеждат драматично и с доста характер; каквито ще са свободите, които ние се надяваме да бъдат уточнени в крайните технически изисквания. Да видиш такава кола в действие, със сигурност ще разтупти сърцата на феновете, а това е точно което искаме.”

Новите изисквания за 2017 ще се отразят главни в мощността (приблизително 380 к.с.) и външният вид подсилен с по-сериозни аеродинамични пакети, което ще подпомогне за по-голямата разнообразност и зрелищност. Турбинирания 1.6  литров двигател си остава същият, но мощността му ще бъде увеличена на нивото на актуалните автомобили от WTCC. Диаметъра на рестриктора на турбото ще бъде увеличен от 33 мм до 36 мм, като налягането си остава до абсолютният максимум от 2.5 бара. Минималното тегло на автомобилите също ще е различно, като новата генерация WRC ще е с 25 килограма по-лека.

2015 Poland Rallye WRC copyright: Mcklein
По-голяма свобода има по въпросът с аеродинамиката в сравнение с близките еволюции. Свободната зона дефинирана от купето на серийният автомобил ще бъде увеличена, предната броня ще се разшири с 60 мм заедно с различни нови аеро компоненти пред предните колела. Задницата е вероятно да бъде увеличена с 30 мм, както и доста по-големи прагове. Размерите на задното крило могат да бъдат драматично увеличени, докато задният дифузьор ще бъде ограничен до определени размери. Формата на дифузьора ще е свободна, като е възможно да може да излиза само на 50 мм от задната броня. WRC автомобили може да бъдат базирани на модели с цялостна хомологирана дължина по-голяма или равна на 3,9 метра, като за в бъдеще ще може да бъдат създадени различни възможности за производителите.

Себастиан Ожие: „Смятам че, идеите за външният вид и представянето на автомобилите за 2017 са добри новини. Като състезателен пилот, ти винаги търсиш един добър автомобил. Смятам че, голямото задно крило и новата аеродинамика ще даде на колата малко повече даунфорс, повече сцепление и доста по сериозна скорост за завоите. Това също е добре и за шоу, защото повечето мощност със сигурност ще направи по-атрактивен спорта за феновете, както и колите ще изглеждат доста по-агресивни. С нетърпение очаквам да видя следващата генерация на Polo R WRC.”

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Italia Sardegna 2015

Всички производители които взимат участие в шампионата са еднакво ентусиазирани за възможностите, които отварят новите правила за 2017.

Ив Матон, директор на Citroen Racing, заяви: „ Ние сме много развълнувани от новият вид, който ще придобие WRC автомобила от 2017. Трудно е да потвърдим, дали ще сме част от шампионата до тогава, но мога да кажа със сигурност че, колите ще изглеждат невероятно. Ще бъдат технологично доста по-развити водейки аудиенцията към техните мечти. Спойлерите и външният вид ще бъдат с изцяло нов дизайн, като ще допринесат за по-агресивният вид на колите.”

Мишел Нандан, шеф на отборът на Hyundai Motorsport: „ WRC се е облагодетелствал от стабилни изисквания през последните години, което бе добре за компании като нашата да влезе в спорта. Настоящите правила ни дадоха гъвкавост и сравнителното по-лесно адаптиране на нормалната кола към WRC. Новите промени са още по-добри за нас производителите, разполагайки с по-голяма свобода за работа върху колата, като на пример окачването. Всичко това взето заедно ще бъда една доста позитивна крачка напред за спорта.”

Малкълм Уилсън, мениджър на M-Sport: „ Тези нови изисквания маркират започването на една нова ера за световният рали шампионат. Концепцията доста ми напомня на група Б. Когато съчетаеш уникалността на тази ера с мерките за сигурност от сега ще бъде създадена изцяло нова ера за рали спорта. От финансова гледна точка, някой от частите по които работим може да се развият значително. Целият ни екипа очаква с нетърпение да започне работа по новото поколение WRC автомобили.”

toyota-ficha-a-kevin-abbring-y-a-eric-camilli_fullОт Toyota също ще се завърнат в шампионата през 2017 с отбор на име Toyota Gazoo Racing. „ Ние сме развълнувани от това да се върнем в шампионата. След като поканихме Томи Макинен да води нашата програма, бъдещата структура на проекта се заздрави значително. Под неговото ръководство, нашият отбор ще работи върху автомобил отговарящ на изискванията за 2017.”

Резюмирайки съвместната работа по определянето на бъдещите рали автомобили, техническият директор на ФИА Бернард Никлот заяви: „ Пред нас стоят три главни цели спрямо тези изисквания: да направим колите невероятни, да намалим разходите или задържим и да увеличим сигурността им. Колите ще са невероятни за това няма спор, но също ще се направят пормени и по въпросът със сигурността. Тези нови изисквания привлякоха Toyota в шампионата, като очакваме да привлечем и още производители.”

Докато новите коли все още бъдат уточнени, тези с хомологация между 2011-2016 ще бъдат легитимни, но няма да могат да бъдат обновени до изискванията за 2017.

 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3246 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]