ФИА решават да отложат пълното електрифициране на World RX с една година

световен рали крос шампионат svetoven rali kros shampionat

Вчера в официално съобщение до медиите от ФИА съобщиха за своето решение за отлагане на пълното преминаване на световния рали крос шампионата към изцяло електрически автомобили с една година.

Причината за това решение е породена от настоящата икономическа ситуация свързана с пандемията с COVID-19. Направена е и дискусия с промоутъра на шампионата, ФИА и Kreisel Electric доставчиците на електрическото задвижване, като от всички страни са се съгласили на предложението да забавят проекта с една година с цел привличане на още частни отбори, както и разторваване на работата на вече поелите ангажименти такива тимове.

„Настоящата ситуация направи повече от нужно да отложим преминаването към електричеки автомобили с един сезон – коментира президентът на ФИА Жан Тод. – Взехме това решение за да могат участниците да разполагат с още време за да се адаптират, както и да инвестират в новата посока на шампионата. Ние от ФИА продължаваме да подкрепяме тази промяна за World RX, като това ще бъде една изключително финансово ефектива среда, която ще разкрие възможностите за електрическите автомобили.”

На този етап от ФИА и промоутъра са решили да продължат с планът си за eRX Junior категорията, която ще стане факт през сезон 2021 с изцяло напълно електрифицирани идентични автомобили по подобие на RX Lite.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2836 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]