ФИА разработва програма на име Rally Star, ще засегне ли България?

ФИА

Днес от английското издание Autosport публикуваха една доста интересна новина с първоизточник ФИА. Става въпрос за една инновация целяща намирането на следващият светон рали шампион създадена и финансирана от ФИА.

На първо четене първоначалния модел ще бъде доста близък на начина на подбор на френската рали програма за млади пилоти (под 24-25 годишна възраст) Rallye Jeunes, от която са излезли Себастиен Ожие и Себастиен Льоб.

„Един от основните аспекти в успеха на Rallye Jeunes е, че набира възможно най-голям брой пилоти – коментира Жером Росел, отговорник на новата програма на ФИА и един от първите хора работили по Rallye Jeunes във Франция. – В най-конкуретният сезон имахме заявени 10 хиляди участника. Тези пилоти идваха от всички крайща на Франция, като също така заплащаха символичната такса за участие в първото мероприятие от 15 евро.

„Първото мероприятие е един вид гимкхана (майсторско шофиране). Подготвя се специално трасе с конуси и пилотите преминават през него възможно най-бързо. Още на този етап и при първите 20 секунди от шофирането на всеки участник, ние вече знаем кой пилот ще бъде достатъчно добър за следващата стъпка.“

От ФИА вече разработват правилник и схема за провеждане, като те ще бъдат изпратени до всяка една национална федерация. В нашият случай това е АФБ.

„Имаме 140 федерации членки, като 51 от тях организират международни надпревари – допълва Росел. – Това което разработваме е наръчник с който местните органи ще могат да проведат програма за селектиране на пилоти по подобие на Rallye Jeunes.

„В него ще бъде вписано, как да се организират състезанията, от колко маршали има нужда, как да се времеизмерват и др. Това е един много прост начин за намиране на изключително големи таланти.“

Съвместно с това от ФИА обмислят и създаването на дигитален аспект от програмата чрез организирането на e-гейминг квалификации, до които кандидатите ще могат да достигнат дори и от вкъщи.

След процесът на оценяване всяка федерация ще трябва да избере техните финалисти които да вземат участие в един от шестте финала,разпределени по географски континенти. Шест от най-добрите участници за всеки континент плюс една дама, ще получат възможността да бъдат тренирани взимайки участия в шест от осем регионални или национални ралита в рамките на Европа. Тримата най-добри участници ще получат напълно финансирана двугодишна програма в JWRC категорията, като този който стане шампион при джюниърите ще получи за награда също изцяло финансиран един сезон в WRC3 зад волана R5 автомобил.

Парите за програмата ще дойдат основно от ФИА, но се спряг участието и на Pirelli. Италианският производител на гуми от следащият сезон става официален едномарков вносител в WRC, като също така вече има зад гърбът си подобни програми в миналото. Един от нейните шампиони бе именно Ойт Танак през 2010.

Повече информация за програма се очаква през Юни, когато от ФИА ще я представят пред федерациите. Интересно е и дали и как ще бъде стартирана у нас.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3226 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]