ФИА разкриха планът си за разпределянето на новите хомологации в WRC и ERC

ФИА

Вчера в официалната страница на световната федерация (ФИА), бяха обявени взетите решения след заплануваната среща на световния съвет.

В тази среща се одобриха последните щрихи свързани с техническите изисквания на WRC автомобилите, като в тях са включени и нови промени по 1,6 литровите двигатели. Най-важното решение обаче бе обявяването на промените на класовете в WRC и ERC шампионатите, които вече имат пълна яснота за това как ще се впишат с новата хомологационна стълбица на ФИА.

Световен рали шампионат (WRC)

Според предоставената графика WRC2 и WRC3 категориите вече няма да са само за автомобили от Rally2 и R5 хомологациите. Според новите промени WRC2 ще бъда само и единствено за Rally2, като заедно с това ще има и титла за отбори в края на сезона. Освен заводски представители участие ще могат да вземат и частни екипи, което донякъде може да се отрази обезкуражаващо на частните пилоти.

WRC2 ще бъде разделена на две подкатегории WRC2 Open и WRC2 Junior, като втората ще бъде за пилоти под 30 годишна възраст участващи зад волана на Rally2 машина.

WRC3 категорията вече ще бъде ексклузивно и единствено за Rally3 автомобилите, като за сега само от M-Sport предлагат на пазара такава бегачка. Тя също се разделя на две WRC3 Open и WRC3 Junior.

Интересно е да се отбележи, че автомобилите с предно предаване от Rally4 и Rally5 не влизат в плановете на ФИА за световния рали шампионат и нямат собствени категории, което прехвърля фокуса на WRC основно върху автомобили със задвижване на четирите колела.

Все пак Rally4 и Rally5 ще имат правото да участват в кръгове от WRC, но няма да имат собствена категория.

Европейски рали шампионат (ERC)

Най-стария рали шампионат на света донякъде запазва своята схема относно класовете. Основната топ категория ще носи името ERC, като в нея ще имат правото да участват автомобили отговарящи на Rally2 хомологацията. Заедно с това ще има и годишно класиране при отборите, като отново участие ще могат да взимат частни и заводски тимове.

ERC3 категорията също ще бъде само и единствено за Rally3 автомобили, като също ще бъде разделена на ERC3 Open и ERC3 Junior, като джуниър категорията е за пилоти под 28 години.

Rally4 и Rally5 хомологациите ще бъдат обединени в един клас носещ името ERC4. Идея, която може би няма да е бъде чак толкова добра. Тази нова категория също ще бъде разделена на две ERC4 Open и ERC4 Junior, като категорията за младежи ще бъде за пилоти под 27 годишна възраст.

В съобщението си от ФИА твърдят, че промените по ERC ще затвърдят шампионата като трамплин за WRC.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]