ФИА прие предложението за нов календар на WRC, Турция влиза

Вчера в официално съобщение до медиите, от ФИА разкриха решението на световният моторспорт съвет относно световният рали шампионат.

В крайна сметка догодина кръговете ще са 13, като най-важните промени са в това, че рали „Турция“ отново се завръща в календара на мястото на рали „Полша“ и за сега неговата дата е 16-ти Септември. Да припомним на българските фенове, турското рали ще бъде базирано в курорта Мармарис.

Рали „Монте Карло“ и рали „Швеция“ са изнесени с една седмица спрямо тази година, което означава с една седмица по-дълга зимна ваканция за отборите. Интересни са и слуховете около рали „Италия“, като се говори че, състезанието ще бъде преместено в северна Италия, което ни води до мисълта за евентуално завръщане на рали „Сан Ремо“. Това определено ще е тема, която ще следим с интерес.

Друга интересна промяна е разминаването на местата на рали „Уелс“ и рали „Каталуния“, като испанският кръг ще се проведе в края на октомври след великобританското макадамово рали.

Заедно с това решение световният моторспорт съвет, който направи своята среща в Париж, е решил да промени правилата относно така наречените картони , които получават организаторите при оценка на състоянието на сигурността на техните състезания. При оценка с „жълт картон“ екипът на ФИА отговарящ за сигурността от сега нататък ще помага на организаторите да подобрят съвместно статута на състезанието.

Освен това бе разгледано и предложението за това R5 автомобилите да разполагат със скоростни кутии с „пера“ (paddle shift) за сезон 2018. От съвета отхвърлиха това предложение с основанието, че това ще оскъпи значително тези автомобили, които и сега са си доста скъпи. Това предложение дойде, след като редица производители на такива скоростни кутии заявиха че, всъщност няма да има оскъпяване на тези компоненти, но от ФИА си казаха тежката дума.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]