ФИА: правилата за Rally1 и Rally2 автомобилите остават непроменени за още два сезона

Вчера се проведе световния съвет на ФИА в Самарканд Узбекистан. На него представителите на всички държави членки, включително и България, взеха редица решения касаещи различните дисциплини.

Едно такова дългоочаквано и ключово решение за развитието на автомобилния спорт бе това да разберем какво ще се случи с Rally1 и Rally2 хомологираните автомобили.

„Бе взето решение да запазим настоящите технически изисквания за 2025 и 2026 година. След редица разговори с отбори и членове на промоутъра всички бяха на едно мнение, че настоящите технически изисквания за Rally1 и Rally2 автомобилите трябва да бъдат запазени“, се гласи в съобщението до медиите.

Заедно с това от ФИА обявиха, че ще подпомогнат новосъздадената работна група работеща по промотирането на световния рали шампионат. Също така според тях основния фокус на бъдещите спортни правила ще бъде върху възможности за медийно отразяване и намаляването на разходите на отборите. Финалната версия на тези правила ще бъде предложена през октомври на следващата среща на световния спортен съвет на ФИА.

„Хубаво е, че днес бе решено отборите да разполага със стабилност през следващите няколко години. От към бъдещо развитие след срещите, които бяха направени в Сардиния се вижда, че има интересни предложения на масата. Заедно с това увеличаването на усилията за промотиране на спорта от страна на ФИА се очаква да допринесе значително за популяризирането му“, коментира Тиери Ньовил.

„Като пилот се радвам, че тези промени дори ще увеличат нашата връзка с феновете по целия свят“, допълва белгиеца.

На събранието на ФИА бе разрешено всеки отбор да има правото да използва до двама души в рамките на един километър в преходите на етапите с цел създаване на съдържание за социалните мрежи. Бяха разрешени и допълнителни гледни точки на онборд камерите.

За JWRC бе удължен договора на M-Sport Полша за използването на тяхната Fiesta Rally3 EVO до 2025 включително.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]