ФИА отменя промените по календар 2020 на WRC за края на юли

ФИА

След днешната среща на ФИА стана ясно, че от световната автомобилна федерация още нямат пълната готовност да обявят официално съдбата на сезон 2020 на WRC. Така членовете на съвета ще трябва отново да дискутират промените в края на следващия месец.

Ситуацията със сезон 2020 определено не е розова. Вече пет надпревари са отменени (Португалия, Кения, Финландия, Нова Зеландия и Великобритания), а още две (Аржентина и Сардиния) се очаква да получат нови дати.

За сега остават три кръга, които би трябвало да се проведат. Първият от тях е рали „Турция“, но пълна яснота по темата дали въобще ще се проведе няма. В Германия засилиха мерките срещу събираният на множество хора на едно място до октомври, а в Япония се подготвят с едно на ум.

Планът на промоутъра да заеме част от свободните места за състезания с такива от Европа, определено предизвиква интерес. Състезания като рали „Ипр“, рали „Лиепая“ и рали „Естония“ са в полезрението на екипа на WRC и очакванията са те да влязат в шампионата ударно за да спасят положението.

Рали „Лиепая“ е по настоящем кръг от европейския рали шампионат, което означава, че двата най-силни рали шампионата ще трябва да си поделят една и съща надпревара. От ERC заявиха, че нямат проблеми с това да споделят рали „Лиепая“, но държат организаторите да спазят изискванията и за двата шампионата.

Заедно с това бяха взети и няколко нови решения свързани с работата на екипажи взимащи участие в WRC. Едно такова решение е разрешеният брой двигатели да бъде намален от три на два при евентуалното създаване на календар с осем кръга. Отделно от това предварителните тестове за всеки заводски пилот са лимитирани до един ден преди всяка надпревара.

Докато няма яснота относно календар 2020, вече има отправено предложение за състезанията от календар 2021, като от ФИА са дали зелена светлина на девет от тях.

Състезанията, които имат одобрение от ФИА за сезон 2021 са:

Рали „Монте Карло“

Рали „Португалия“

Рали „Швеция“

Рали „Кения“

Рали „Испания“

Рали „Италия“

Рали „Япония“

Рали „Австралия“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]