ФИА обяви нови изисквания и промени за WRC

ФИА

Вчера (29-ти юни) в ежегодната лятна среща на световния съвет на ФИА, бяха взети редица решения относно промяната на някои от изискванията и правилата важащи за световния рали шампионат.

Една от тези промени е увеличаването на времето за работа на механиците по отпадналите автомобили на приоритетните пилоти, което се увеличава на четири часа. Оборите имат правото да разпределят това време на две части в случай на нужда. От ФИА смятат, че с това решение се дава по-голяма свобода за оптимизирането на работата по WRC автомобилите имайки предвид тяхната сложност с оглед хибридната система.

Направени са промени и по процедурата по карантинирането, репатрирането на автомобили със светещ червено светлинен сигнал, който предупреждава за повреда в хибридната система и евентуалното протичане на високоволтов ток по купето.

Бе официализирано и предложението за дигитализирането на пътните книги на всяко едно състезание. Сега организаторите ще изпращат на екипажите пътната книга в дигитален форма по имейл. Целта е да бъдат намалени разходите за организаторите свързани с печатни материали.

От техническа гледна точка вчера са били одобрени предложенията за разширяване на въздуховода на покрива на автомобилите, както и на отворите на задните стъкла с цел намаляване на високите температури, които се генерират в купето по време на състезание.

Извън световния рали шампионат от ФИА официално разрешиха съществуването на изцяло нова рали хомологация на име Rally5e. Както самото име подсказва това ще бъдат изцяло електрически автомобили (Екатерина Стратиева седна зад волана на електрически рали автомобил) като на световния съвет се реши автомобилите отговарящи на тази хомологация да бъдат разделяни на две отделни групи спрямо мощността на електромотора. Мотор с мощност по-голяма от 60 киловата ще бъде от по-горната категория. Идеята на Rally5e е подобна на концепцията за възможно най-близо до заводските автомобили на Rally5 хомологацията, но с наличието на електромотор.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]