ФИА обявиха снабдителя на хибридните системи за сезон 2022 в WRC

ФИА

Днес от ФИА обявиха фирмата снабдител на хибридните системи на специално онлайн гласуване.

Както знаете още през миналата година от ФИА разкриха намеренията си световния рали шампионат да се провежда с хибридни системи за периода 2022-2024 при следващата генерация WRC автомобили, носеща името Rally1.

Фирмата спечелила доверието на ФИА за ексклюзивен снабдител на всички отбори в WRC е немската компания Compact Dynamics. Компанията е част от групата на Schaeffler Group, група която има добре изградено техническо партньорство с Ауди. В нейното портфолио са MGU системата на екипа на Мерцедес във Формула 1 и програмата на Ауди във Формула Е.

В предишни изказвания Ив Матон (директор на рали дисциплината във ФИА) заяви, че хибридната система ще се използва само в преходите между етапите и ще бъде задължителна само за заводските отбори. Той също така намекна и за възможността новата система да може да се използва и в специалните етапи, но при предварителен подбор на отсечките от страна на организаторите с цел да не се увеличава средната скорост.

Освен това решение в специалната онлайн среща на ФИА се е дискутирало и запазването на настоящите изиксвания от към двигателя на автомобилите, като ще бъдат направени редица промени с цел намаляване на разходите по развиването и поддържането им.

Тепърва обаче се очаква да бъдат публикувани официално новите изисквания, които най-вероятно ще се забавят поради допитванията до настоящите отбори. От ФИА доста сериозно искат да наблегнат върху създаването на контролирана от тях среда относно темата с намаляването на разходите по двигателите и хибридната система, като преговорите с отборите ще са от ключова важност.

Както знаете една от идеите заместители на ФИА при евентуалното несъгласие от страна на отборите да преминат към хибридните системи е бъдещите WRC автомобили да бъдат една идея по-близки до днешните R5 автомобил. Идея, която на доста пилоти не им допадна, като Тиери Ньовил нарече тези планове „ши*ани“ и нещо като „R5-плюс“ определено няма да го интересува.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]