ФИА обмисля разделяне на WRC2 и задействане на R5+ хомологация

От ФИА обмислят и дискутират евентуалната промяна на структурата на WRC2 категорият в Световния рали Шампионат за да я превърне в още по-достъпна за частните отбори.

Една от възможните промени е да бъде разделена категорията на две, разделяйки частните пилоти и тези със заводска подкрепа, разрешавайки на последните да използват по-мощни автомобили от R5+ хомологацията на ФИА.

До момента всички шампиони в WRC2 са били винаги заводски пилоти. През 2013 Робет Кубица взе титлата с подкрепата на Ситроен, докато през 2014 и 2015 Насер Ал-Атия го направи заедно с M-Sport (въпреки, че в края на сезон 2015 кара частна Шкода Фабия R5). От тогава насам Шкода доминира WRC2 категорията заедно със своите заводски пилоти, взимайки титлите през 2016 с Есапека Лапи и 2017 с Понтус Тидеман.

През тази година Ян Копецки е лидер в генералното класиране пред Понтус Тидеман, като разликата им е от 7 точки.

Идеята на ФИА е да се създаде шампионат за производители вътре в WRC2, в който ще могат да вземат участие Шкода, М-Спорт, Хюндай и Ситроен, давайки възможност на частните екипажи да участват в шампионата при пилотите. Според английското издание „Аутоспорт“ за екипажите заявени за участие в заводския шампионат се обмисля възможността да използва по-мощни версии на R5 автомобилите или така наречената хомологация R5+.

Повече яснота по темата ще очакваме през близките месеци.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]