ФИА и промоутъра на WRC поемат световния рали крос шампионат

Преди няколко месеца промоутъра на световния рали крос шампионат (World RX) ING се оттегли след дългогодишна и доста успешна работа по промотирането на една от най-атрактивните дисциплини от портфолиото на ФИА.

Дълго време световната федерация комуникираше с различни фирми за да им предложи да менажират World RX, но до момента нямаше ясни резултати.

Днес в официално събщение от ФИА обявиха, че ще работят съвместно с настоящия промоутър на WRC по организирането на тазгодишния календар на World RX. Според тях това е и първата стъпка към сключването на евентуален дългогодишен договор по промотирането на шампионата, както и придобиването на търговските и медийните права на световния рали крос шампионат от базираната в Германия компания.

„ФИА и промоутъра на WRC постигнаха единна визия за това, как да работят заедно за просперитета и израстването на рали кросът – разяснява Петер Байер, генерален спортен секретар на ФИА. – И двете страни работят по това съвместната ни работа да се превърне в дългогодишно начинание. Основната ни цел е да подсигурим зеленото бъдеще на шампионата.“

Една от горещите теми в World RX е именно електрифицирането на шампионата. Новия промотър обяви, че ще продължи работата по този изключително важен за бъдещото на категорията проект. Официално новите електрически суперкари (RX1e) ще дебютират през следващата година, а от тази стартира новия електрически клас RX2e.

Сезон 2021 ще започне в дните 22-23 май на пистата „Спа-Франкошамп“ в Белгия, като тепърва се очаква да стане ясно кои пилоти и отбори ще вземат участие в настоящия сезон на World RX.

Според съобщението на ФИА, вече се работи и по създаването на електрически RX1e концепция, която ще разполага с + 600 к.с. и задвижване на четирите колела.

„Световния рали крос шампионат се намира на повратна точка в своето зелено развитие – обяснява Йона Сиебел директор на промотъра на WRC. – Ние виждаме голям потенциал за развитие в множество посоки и ние от промотъра на WRC се радваме, че ще сме начело на шампионат фокусиран върху електическата мобилност.“

От ФИА също така търсят и промоутър на европейския рали крос шампионат, който през тази година отново ще се провежда паралелно със световния.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]