ФИА забранява тестовете извън Европа на частните екипи

Частните екипажи получиха забрана за тестване на новата генерация WRC автомобили извън Европа, като така ФИА поставя на едно ниво заводските тимове с пилоти от рангът на Мадс Остберг.

Не е ясно кой, но има официално оплакване от страна на заводските тимове до ФИА за тестовете в Аржентина на Мадс Остберг. Всъщност Остберг може и да кара под флага на Jipocar World Rally Team, но по документи е част от отборът на M-Sport, като така от ФИА са сметнали това възражение за официално.

„Не разбирам това – коментира Остберг. – Това правило съществува от 15 години а те изведнъж го промениха. Това бе единственото предимство с което разполагах. С какво мога да се конкурирам срещу заводските отбори?“

От ФИА разкриват, че има оплакване от повече от един отбор за тестовете на Остберг извън Европа.

„Какво да се спре? Например от Ситроен да сключат договор с местен австралийски пилот – обяснява източник от ФИА на английското издание Аутоспорт. – Те биха изпратили една кола под шапката на PH Sport до Австралия за тестове, като екипът ще направи тестовете вместо тях съвсем легално.

„Има опасност такива казуси да започнат да се случват, затова ние искаме да сменим правилото.“

В своя защита от отборът на Остберг отбелязват, че на тестовете им в Аржентина не са присъствали нито един инженер или механик на М-Спорт.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]