ФИА готови на 70% със следващите промени по правилата на WRC

Според директора на рали дисциплината във ФИА Андрю Уитли правилата по които трябва да са конструирани Rally1 автомобилите след сезон 2024 са на 70% готови.

През сезон 2022 ФИА официално стартира новата и революционна хомологация автомобили, която за добро или за лошо е вече факт и продължава да се развива с пълни сили. Този проект бе едно амбициозно и рисковано решение, най-вече поради проблемите които се появиха при разработката на хибридните системи. Именно поради множеството евентуални рискове от ФИА не спазиха добре познатата схема правилата да важат за период от пет години. Вместо това бе взето решението те да са за период от три години с опция за промяна в зависимост от това как ще се развият тези неизползвани до сега в рали спорта технологии.

Чисто процентно разгледано вече имаме около 70% ясни бъдещите промени – коментира за английското издание autosport Уитли. – Направихме няколко срещи с отборите от и извън WRC с цел да проучим те какво мислят. Заедно с това направихме срещи и с потенциални нови производители. Смятаме, че разполагаме с достатъчно добра обратна връзка за да продължим развитието напред въпреки, че не всички имат идентично виждане за бъдещето.

Въпреки че още не се разкриват детайли, Уитли и неговия екип ще представи проекта на предстоящия световен съвет на ФИА, където най-накрая може би ще имаме яснота за това в какво посока смятат да развият рали дисциплината. Към момента само се знае, че защитната клетка, аеродинамиката, окачването и спирачките ще продължат по настоящите изисквания.

Според редица спекулации възможностите които биват разглеждани са две. Първата е пълно електрифициране на Rally1 категорията, а втората е да се заложи на хидрогенната технология. Двете опции имат своите привърженици и опоненти, а към настоящия момент вече има достатъчно проекти от които може да се извлече информация за това колко са постижими на практика.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3253 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]