Фенове на спорта се вдигат на протест заради отложения след закана от страна на АФБ благотворителен авто-мото фест в Белослав

Снимка: Драгомир Петров APIX

Фенове и деятели на спорта решиха да организират мирен протест поради отправена закана за санкции на автомобилни спортни клубове, пилоти и длъжностни лица от страна на Автомобилна федерация на България (АФБ) по повод организирането на благотворителния „Авто-мото фест – Белослав 2023“.

В съобщението поместено във Facebook страницата на лицензираната от „Министерството на младежта и спорта“ федерация, само няколко дни преди самото събитие, се гласи че участниците в подобни мероприятия, независимо дали са автомобилни спортни клубове, пилоти или длъжностни лица ще понесат санкции, според разпоредбите на Закона за физическото възпитание и спорта, Устава на АФБ и Наредба 2023 за организиране и провеждане на спортни състезания на федерацията.

По-късно стана ясно, че кмета на община Белослав инж. Деян Иванов е изпратил писмо с което е информирал АФБ за организирането на откритото автомобилно мероприятие наречено „Авто-мото фест – Белослав 2023“. От федерацията обаче са върнали следният отговор, който е изпратен и до ст. комисар Атанас Михов директор ОД на МВР – Варна, както и до редица други представители на институции и власти:

Именно под натиска от това, че участниците могат да бъдат санкционирани преди старта на сезона, както и опитите от страна на АФБ да дискредитират събитието чрез разпращане на писма до регионалните институции на област Варна организаторите от община Белослав, съвместно с автомобилен спортен клуб „Арт Рейсинг“, Атанас Симеонов и „Nastauto- онлайн магазин за тунинг части и аксесоари“ решиха да отложат „Авто-мото фест – Белослав 2023“, който трябваше да се организира за втора поредна година.

Ние като организатори нямаме амбиции събитието да влезе в спортния календар на която и да е федерация. Събитието не е състезание и нямаме претенции то да бъде точкувано за определен шампионат – разясни във видео обръщение кметът на община Белослав инж. Деян Иванов. – Извинявам се на всички фенове, зрители и над 120 заявили се участници. Благодаря на всички над 100 души, които отговаряха за организацията на събитието.

С провеждането на „Авто-мото фест – Белослав 2023“ организационният екип имаше за цел да събере средства за да подпомогнат на благотворителната организация „Аз вярвам и помагам“ за събирането на сумата от 500 хиляди лева за закупуването на медицинска техника и линейки за лечението на деца.

Именно поради тези причини феновете на авто-мото феста решиха да организират мирен протест по законов ред на 26.03.2023 от 11:00 ч. на старта на трасето.

„Наказват“ ли избирателно от АФБ?

Какво стои реално зад желанието за стопирането на авто-мото феста от страна на АФБ няма как да знаем по официален път. Със сигурност обаче знаем, че само преди две седмици (11.03.2023) бе организирано и проведено успешно друго благотворително събитие в Стара Загора и със съдействието на АСК Стара Загора, клуб регистриран в регистъра на „Министерството на младежта и спорта“, като член на АФБ.

Самото събитие успя да събере сумата от 22 257 лева, която отиде за нуждите за финансирането на трансплантацията на мъж в нужда. Няма информация дали от АФБ са пускали писма до местните институции и дали са предупреждавали за санкции членовете на АСК Стара Загора. Факт е обаче, че „Благотворително Дрифт Шоу За да продължи животът на Йовчо“ се проведе и е факт, че „Авто-мото фест – Белослав 2023“ е отложен.

С тези доказателства налице изглежда сякаш от АФБ спазват дословно поговорката „за едни сватба, а за други брадва“ и са решили без никаква причина да посегнат на „Авто-мото фест – Белослав 2023“, който също се организира с благотворителна цел и също като „Благотворително Дрифт Шоу За да продължи животът на Йовчо“, не е събитие от календара на АФБ и не се организира със състезателни цели въпреки. Да, белославския фест не се провежда на частно трасе, но не виждаме смисъла от опитите за неговото стопиране и то при положение, че през този уикенд щеше да бъде неговото второ издание.

Може да припомним на екипа на АФБ, че само преди 10 месеца техни членове организираха „Враца Спийд Фест“ въпреки забраната за организиране на спортни мероприятия от страна на ММС.

Като заключение нашата медия определено не може да осъжда действията на федерацията, но посланието което изпраща АФБ към организаторите на подобни благотворителни събития е повече от притеснително.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]