Фалстарт за хибридите на световния рали шампиона?

От доста време насам следим активно публикации и множество източници по темата за хибридизацията на световния рали шампионат. Както знаете от сезон 2022 WRC трябва да премине на изцяло хибридни автомобили. Така Rally1 хомологацията трябва да премине в бъдещето и също така да привлече нови производители към WRC за да рекламират своите автомобили.

По график настоящите производители трябваше да получат разработените от Compact Dynamics хибридни китове още през януари. Проблеми обаче свързани с доставката на елементи за батериите и редица други компоненти от Китай забавиха значително всичко по веригата и отборите получиха своите китове само преди шест дни.

„Нашата първоначална цел бе да доставим хибридните системи на всеки един от отборите в края на Януари – коментира за DirtFish Оливер Блабергер, изпълнителен директор на Compact Dynamics. – Проблеми с доставките от Китай породени от пандемията, както и затруднения при границата между Германия и Австрия за нашите партньори Kreisel доведе до забавянето.

„Миналия петък доставихме хибридните системи на всеки един отбор за да могат да направят първите си тестове. Този проект стартира от май миналата година и имайки в предвид тежката криза смятам, че е успех завършването на проекта в рамките на 10 месеца.“

Според източници на DirtFish обаче не всички елементи са доставени, като някой от доставените такива не са сработили. Ключовият софтуер управляващ  хибридната система също не е бил доставен.

„Ние сме наясно с трудностите по света днешно време. Всички ги живеем, но липсват ключови части и наличието на не работеща система по начина по който е уговорено е разочароващо. Как бихме накарали нещата да работят при положение, че нямаме външното зарядно? Това е хибрид и зареждането му е важно“, коментира източник от отборите на DirtFish.

M-Sport вече трябва да са започнали своите тестов докато пишем този материал. Това го потвърждава споделеното от тях видео в което разкриват как ще звучи техния автомобил.

Toyota най-вероятно са на същият етап, като за сег от Hyundai изостават значително. Според Блабергер обаче, няма нужда системата да бъде монтирана на автомобил за да бъде тествана.

„Може да се монтира системата на тестови стенд или в колата, ние сме информирали отборите как могат да го направят – разяснява Блабергер. – Всяка една система е изпълнила на 100% всички тестове направени от нас преди да бъдат доставени.“

На въпросът от страна на DirtFish за това, че липсват компоненти от цялостния пакет шефът на Compact Dynamics отговаря по следният начин:

„Няма никаква специална причина за несработването на някой елементи. Това което не сме доставили още е външното зарядно. За това са ни нужни още около две седмици, но за тестването извън и в колата на системата може да се използва генераторът, който самозарежда батерията. Това не е проблем.“

Според Блабергер проблема с доставките идва от това, че е нужно голяма част от частите за системите да се поръчват от целия свят. Причината за това идва от ограничението от ФИА за кита, който трябва да струва не повече от 100 хиляди евро за единица автомобил. В кита освен електромотора влизат батерията, съединителя, окабеляването, системата и тн.

Както се очаква хибридната система ще добави още 100 kW мощност на автомобилите, но още няма яснота как и кога ще може да се използва. Според DirtFish обаче, системата ще може да се регенерира в преходите и ще се използва в специални бууст зони в етапите.

В интервюто на DirtFish с Блабергер германецът е уверил, че няма как да се видят WRC-та от по 500 конски сили по етапите през цялото време.

„Батерията разполага с обем от четири киловата, което не е много. Тя по-скоро действа като турбо образно казано, като можеш да разполагаш с точно 140 конски сили при преминаване през завой или в прехода между етапите.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]