Ултрабързия Елфин Еванс продължава да води в рали Финландия

Елфин Еванс

Ултрабързите Елфин Еванс и Скот Мартин продължават да водят и след края на съботния предпоследен ден от юбилейното 70-то издаване от рали „Финландия“. Техния аванс след днешните 151 състезателни километра е от 9,1 секунди пред От Танак/Мартин Ярвеоя. Петъчните лидери Крейг Брийн и Пол Нейгъл са трети на 10,4 секунди зад своите съотборници.

Следобедните минавания започнаха по съвсем друг начин за намиращите се в топ три екипажи. От Танак и Мартин Ярвеоя стартираха с етапна победа започвайки да пристискат Брийн/Нейгъл, които въпреки всичко продължаваха да записват добри времена. При второто минаване през Päijälä Танак успя да прескочи Брийн благодарение на етапната си победа доближавайки се до лидера Елфин Еванс. В следващата отсечка естонеца записа поредна трета последователна етапна победа започвайки да пристиска намиращия пред себе си пилот на Toyota Gazoo Racing.

Отговора на Еванс не закъсня и спечели следващия предпоследен етап. В 2,31 километровия последен етап за деня Танак и Еванс записаха идентични времена, като така битката между двамата ще продължи и утре.

Крейг Брийн за съжаление не успяваше да извади по-добра скорост и въпреки, че даваше топ три времена той изостана на 19,5 секунди от лидера.

„Мисля, че деня мина сравнително добре за което сме доволни – коментира Брийн. – За трети пореден път бяхме първи в дадено рали и поради някаква причина не успяваме да задържим позицията си. Нещо специално е да се намираме сред топ екипажите тук, но от друга страна ни боли малко, че не успяваме да извадим това малко допълнително нещо за да спечелим.“

На 25,3 секунди зад Брийн се намира Есапека Лапи, който просто гледа да менажира темпото си и да се опази от атаки зад себе си. Специалист в подобен тип атаки е Себастиен Ожие, който затваря челната петица днес. Малко по-късно французина получи наказание от една минута заради това, че не е закопчал своята каска. Междувременно Тиери Ньовил за съжаление отби своя автомобил в страни на 10,5 километра от старта на предпоследния етап за деня с повреда в предната част на своя автомобил. Причината за това се оказа теч в радиатора на неговия i20 WRC.

Гас Грийнсмит и Адриен Формо са шести и седми пред лидера в WRC2 Теемо Сунинен. Битката в WRC2 продължава да е изключително свирепа. Сунинен и Остберг си разменяха през целия следобед етапни победи като в крайна сметка разликата между двамата е от 8 секунди. Етапна победа записа и намиращия се на трета позиция Яри Хутунен, който въпреки това няма как да се намеси в битката за челото.

Емил Линдхолм успя да си изгради повече от комфортен аванс пред Мико Хейкила. Намиращия се на трето място Ерик Пиетаринен е на 8,4 секунди зад Хейкила и битката между двамата финландци ще продължи и утре.

В последния ден от рали „Финландия“ екипажите ще се отправят към добре познати етапи с две минавания през Ruuhimäki и Laukaa. Първата отсечка стартира от 08:35 ч.,а по телевизия Max Sport 2 ще може да се гледа на живо и двете минавания през Ruuhimäki.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3226 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]