Уилсън, Форд, Танак и Марко Мартин в преговори в Германия

Малкълм Уилсън, чието настоящо звание е генерален директор на М-Спорт, е организирал още една среща по време на рали „Германия“ с членове на Форд, Ойт Танак и мениджъра на естонеца Марко Мартин.

С тези срещи Уилсън се опитва да постигне няколко цели, основната е финансирането на настоящият лидер в шампионата и пилот на Тойота да се завърне в М-Спорт. Докато втората цел е издействането на по-сериозното участие на синият овал в разработването на кола за сезон 2022.

„В момента разглеждаме такъв тип неща – коментира Уилсън. – Анализираме всякакви аспекти, като също така е повече от ясно че, няма да можем да подготвим нова кола за сезон 2022 без помощта на Форд. Направихме тази среща тук понеже, както знаете Форд имат сериозно присъствие в Германия.“

„Няма как да стигнем да решение през този уикенд, но се надяваме да намерим начин да въвлечем Форд в най-високото ниво на спортът ни“, разясни Уилсън. Тук е момента да споменем че, и по настоящем Форд подпомагат М-Спорт с техническа подкрепа от страна на Форд Перформънс подразделението на американският производител на автомобили.

Задачата по вербуването обратно на Ойт Танак в М-Спорт няма да е никак лесна, най-вече защото великобританците няма как да обещаят същото заплащане, като тези на Тойота и Хюндай. Въпреки това, съществува възможността за допълнително финансиране от страна на Форд, за да може Танак отново да седне зад волана на тяхната бегачка. Двете последователни титли постигнати със Себастиен Ожие, бяха едно достатъчно от добро показно за възможностите на отбора, което според нас ще бъде основното оръжие на Уилсън по време на преговорите.

Хората и начина на работа в екипа на М-Спорт е повече от известен с доброто си качество и лекота, като заедно с това именно това бе отбора с който стартира кариерата на Танак и отбора, който му даде втори шанс за да се завърне в шампионата, след една почти свършена кариера във WRC.

От друга страна няколко немски медий твърдя че, естонеца е имал няколко турбуленции в отношенията си с Томи Макинен през последните месеци, което може да се превърне в ключов фактор при евентуалната му раздяла с Тойота.

Преди рали „Финландия“ самият Томи Макинен заяви своята сигурност че, Танак ще продължи с тях, но от своя страна лидера в шампионата опроверга информацията и заяви че, разговаря с всички.

„Говоря с всички страни, понеже моята цел е да продължа бъдещето си с най-силният отбор – коментира Танак. – Когато пристигнах в Тойота преди две година бях в същата ситуация, както и сега. През 2017 бях в най-добрият отбор. Спечелихме титлата при производителите и сформирахме едни доста добър екип. В миналото успях да взема добри решения и сега се намирам в друг силен екип с Тойота.“

Според същите немски издания от Тойота искат да намалят заплатата на естонеца без допълнителните премий, което излиза около два милиона евро. От другата страна обаче са Хюндай, които искат да наемат пилота на японците с доста по-голяма заплата от сегашната. Дори според слуховете Андреа Адамо се цели в създаването на „дрийм тийм“ с Тиери Ньовил и Танак зад волана на i20 WRC.

Каквото и да е решението на Ойт Танак вече всички гледат към него, като към едно сериозно оръжие за печелене на титли и ралита.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]