Турция и Хърватия на една стъпка от WRC през сезон 2018

Изглежда, че рали „Турция“ е на път да се завърне в шампионата, като заедно с нашите съседи и хърватите са заинтересовани от това да присъстват в WRC през 2018.

Тази информация стана ясна днес благодарение на колегите от Autosport, които тотално отписаха уж сигурното завръщане на рали „Нова Зеландия“ и допълниха с още пикантна информация относно рали „Турция“.

Според източници на английското издание от ФИА и промоутъра на WRC турците разполагат с ново макадамово рали, което би трябвало да се проведе през септември догодина. За последно турците разполагаха с кръг от WRC през 2010, по същото време когато и България приюти за пръв и последен път кервана от супер рали звездите.

Всичко това би трябвало да се изясни към края на този месец, когато от промоутъра ще представят на ФИА календарът за сезон 2018. В тази среща ще бъде решена и съдбата на рали „Полша“. Според редица източници напълно вероятно е базираната в Миколайки надпревара да отпадне от календара поради множеството проблеми с публиката.

На премахването на рали „Полша“ се надяват и хърватите, които правят всичко възможно да приютят за пръв път шампионата в тяхната страна. Дори министър председателя на Хръватия направи среща с делегация от WRC в Загреб на която се е дискутирала силната подкрепа към организаторите от страна на държавата, които се надяват да направят надпревара на смесена настилка.

„Ако Полша отпадне и промоутъра продължава да натиска за 14 кръга през следващият сезон, то тогава Хърватия са вътре – коментира източник на Autosport. – Ако Полша бъде изгубена, като всичко сочи, че това ще се случи, то тогава ще зависи дали промоутъра ще убеди ФИА и производителите, че хърватските организатори са готови и са достатъчно ценен пазар за заводските тимове.“

Относно Нова Зеландия, хора близки до организацията са заявили, че има вероятност да изпуснат шанса си за догодина поради неразбирателство с позицията в календара. Те продължават да натискат тяхната надпревара да се случи в седмицата след рали „Австралия“ през ноември.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]