Туран спечели в Унгария, Крис Инграм е новия ERC шампион

Екипажът на Toksport WRT Крис Инграм/Рос Уиток влязоха в историята, като първите великобританци спечелили европейската рали титла от 52 години насам. Благодарение на четвъртото си място в едно изключително тежко рали „Унгария“, младият великобританец направи горди своят екип от български механици.

Заедно със своята Fabia R5 дуото трябваше да се справи с две спукани гуми и завъртане, като въпреки проблемите си успяха да достигнат до самият финал. Имайки в предвид точките за последният ден и бонус точките, Инграм/Уиток спечелиха титлата с актив от 141 точки.

Основните фаворити за титлата и миналогодишни шампиони Алексей Люкянук/Алекси Арнаутов завършиха на второ място в генералното класиране зад победителите Фригес Туран/ Лазло Багамери (Skoda Fabia R5). Дуото на Sainteloc Junior Team също имаше затруднения през целият уикенд, но въпреки това бяха повече от бързи. До последно те бяха лидерите в ралито с аванс от над две минути, но в предпоследният етап в неделя трябваше да спрат в отсечката за да сменят своята гума. Така техния две минутен аванс се превърне в 30 секундно изоставане преди старта на последната отсечка от състезанието. Поради изключително тежките дъждове, организаторите от своя страна решиха да отменят последната отсечка и пауър етапа. Така Люкянук/Арнаутов спечелиха едва две бонус точки в неделя, като общият им актив в шампионата бе 131 точки с цели десет по-малко от Инграм/Уиток.

Успехът на Инграм го превръща от аматьор в шампион, успех постигнат в рамките на шест сезона. Младокът започна своята кариера в шампионата зад волана на Renault Twingo спечелвайки наградата Colin McRae Flat Out в едва първия си сезон в ERC.  През следващите сезони неговото представяне му подсигури участие в програмите на Peugeot академията, както и бе част от отборът на Opel за младежи. През 2018 Инграм премина в ERC1 Junior категорията, като също бе на крачка от победата в класът си и в едва първият си сезон зад волана на R5 автомобил.

Сезон 2019 е най-трудният за Инграм от финансова гледна точка, като дори майка му стартира кампания за събиране на средства за да подсигури на синът си участието му в последните два кръга от шампионата. С подкрепа и от страна на Toksport WRT, Крис успя да вземе участие в последният кръг от ERC1 Junior, но за съжаление не успя да се справи с прекият си съперник Филип Мареш, който го победи с едва 0.3 секунди. След това обаче стана ясно че, Инграм може да се пробва за титлата след успешното му представяне именно в Барум, което го постави в добра позиция в генералното класиране за шампионата. Останалото е вече в историята.

„Беше много кървав и тежък път за да стигнем до тук, но това е всичко за нас – коментира 25 годишният Инграм. – Благодаря на всички, които ни помогнаха и на всички които ни подкрепиха. Подкрепата която получихме бе повече от невероятна, за което сме много благодарни. Рос беше перфектен през цялото време, отборът беше невероятен, колата беше също перфектна. Искам да им благодаря изключително много на тях.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]