Тройна победа за Фолксваген на рали „Монте-Карло”

Rally Monte Carlo 2015

Екипажът на Volkswagen Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия, победиха в култовото рали „Монте-Карло” след един изпълнен с драма уикенд. Настроенията в последният ден от състезанието не бяха, чак толкова нажежени от колкото в самото му начало, условията на трасето също бяха благосклонни към екипажите, превръщайки последният ден в истинско асфалтово рали.

Себастиан Ожие: „Какво фантастично стартиране на сезона! На право съм на луната. Да спечелиш на „Монте-Карло” е много специално за всеки един пилот, но няма дума с която да опиша победата си тук, в моят дом. Приятелите, семейството и феновете ме подкрепиха през цялото време, давайки ми увереност. Ралито бе много трудно, изборът на гуми също, както и борбата ни със Себастиан Льоб. Искам да благодаря на опознавателният екипаж и целият отбор. Също така съм горд да споделя мястото на стълбичката с Яри-Мати и Андреас.”

Rally Monte Carlo 2015Второто и трето място е за Яри-Мати Латвала/Мика Антила и Андреас Микелсен/Ола Флоене. Двата екипажа постигнаха най-добрите си резултати на „Монте-Карло” до сега. Днес Латвала не се възползва от малката си разлика с Ожие, но пък спечели добри точки за борбата в шампионата. „ Нашата цел за това рали бе, да завършим в челната четворка и за наша радост се справихме доста добре. Условията никак не са лесни, по-някога трябва да се правят компромиси относно скоростта за да не направиш фатални грешки.”

Мадс Остберг/Джонас Андерсън бяха на ръбът да отпаднат вчера, поради проблеми с двигателят на техният автомобил Citroen DS3 WRC. Норвежкият екипаж въпреки всичко се представи най-добре от своите съотборници с пасив от 2 минути и 43 секунди и без нито една грешка, която да им коства състезанието. „Радвам се, че завършихме на четвърта позиция на „Монте-Карло”. Бяхме постоянни и бързи. Може би се надявахме да се справим малко по-добре, но четвъртата позиция е добър резултат.”

Единствената интрига днес, бе борбата между Дани Сордо/Марк Мартин и Тиери Ньовил/ Николас Жилсул. Двата екипажа си спретнаха една истински джентълменска битка, като нейни победители са Ньовил и Жилсул с разлика от 0.8 секунди пред Сордо и Мартин.

10927167_779730865428166_781175862408780472_oНай-добре представилият се екипаж на М-Спорт бе Елфин Еванс/Даниел Барит въпреки проблемите, които имаха двамата успяха да стигнат до финала завършвайки култовото рали на седма позиция. На три минути след тях и на осма позиция, финишираха Себастиан Льоб и Даниел Елена. Двамата успяха да докажат, че все още са доста силни опоненти въпреки тяхната липса от шампионатът. „ С голямо удоволствие се състезавахме срещу другите. Успяхме да намерим своят ритъм и DS3 WRC бе на доста добро ниво. Когато стартирахме в първата отсечка все едно аз и Даниел никога не сме прекъсвали да се състезаваме, чувството бе уникално! Условията бяха доста трудни, но това не ни попречи да се забавляваме истински,” заяви деветкратният световен шампион Себастиан Льоб.

Челната десетка се затвори с Мартин Прокоп/Ян Томанек и Крис Мийк/Пол Найджъл. Мийк направи днес няколко етапни победи потвърждавайки, че предстоящият сезон няма да бъде никак лесен за Volkswagen с такъв пилот, като опонент.

10945849_721193744654508_46570735883988041_o

Роберт Кубица и Мачек Шчепаняк, отново излетяха от трасето, след като полякът получи повреда в своите спирачи и се удари в стена с над 160 км/ч. при тежкото спускане от „Кол де Турини”. За радост и двамата са добре, но автомобилът пострада сериозно.

WRC2

5058_lefebvre_in-car-monte-R5-2015_896x504

Стефан Лефевр, поведе от самото начало на състезанието постигайки своята първа победа на рали „Монте-Карло” във WRC2. Настоящият шампион в JWRC победи с актив от над две минути, но със сигурност не му бе лесно. Двамата с Мартин Коци, бяха изключително близко през цялото време, но за съжаление словакът получи техническа повреда и изгуби шансът си за победа. От пето на второ място за рекордните две отсечки днес се изкачи заводският пилот на Peugeot Крейг Брийн, който трябваше да се бори в директна битка с Армин Крамер.

Мартин Коци отпадна след удар в дърво в заледен участък, а Ерик Камили изгуби цели две минути, след като удари камък и счупи своето окачване.

 

Видео

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]