Тринадесета победа за Петерханзел, първа за Съндърланд и Карякин

AP-1QSQ3X7HH2111_Stephane_Peterhansel

Днес официално бе сложен краят на 39-тата епопея наречена Дакар. 12 етапа бяха запланувани в началото, 318 екипажа стартираха по тях. На финала днес към Буенос Айрес пристигнаха 227 екипажа, което е не лош процент финиширали. В продължение на тези 12 дни всички бяха изправени пред изпитанията на майката природа – и пилотите и организаторите. С цел осигуряване на безопасността два етапа бяха отменени, а други бяха скъсени, но хубавото е че през тази година Дакар се размина без сериозни инциденти.

Мотоциклети:

AP-1QSQ3GH7N2111_Sam_Sunderland

Сам Съндърланд грабна първата победа в своята кариера в най – голямото състезание, като той се справи най – добре от всички с тежките изпитания и доказа, че не винаги е важно да печелиш битките, а е важно да победиш във войната. Може би ако пилотите на Хонда – Бареда Борт и Пабло Гонсалвеш не бяха получили по един час наказание заради неправомерно презареждане, борбата щеше да е много по оспорвана. В крайна сметка състезанието винаги се е печелело от най – комплексния състезател. Победата в спринтовият днешен етапа иначе остана за Бареда Борт, който бе спрян по време на етапа от екзалтираните аржентински фенове, но времето му бе възстановено след финала, втори и трети останаха Ван Биверен и Фарес Гаел с равни времена.

Много добро впечатление и истински мъжко поведение до самия финал показа красивата испанка Лая Санц завършила на 16 позиция в генералното класиране от 97 финиширали моториста .

Ето и пълното класиране в топ 10 на финала:

Сам Съндърланд (КТМ) – 32’06“22 часа
Матиас Уолкнър (КТМ) – +32 минути
Жерард Фарес Гаел (КТМ) – +35 минути 40 секунди
Адриен Ван Биверен (Ямаха) – +36 минути 28 секунди
Хуан Бареда Борт (Хонда) – +43 минути 08 секунди
Пауло Гонсалвеш (Хонда) – +52 минути 29 секунди
Пиер Александър Рене (Хускварна) – +57 минути 35 секунди
Франко Кайми (Хонда) – +1 час 42 минути 18 секунди
Елдер Родригеш (Ямаха) – +2 часа 03 минути 06 секунди
Хоаким Родригеш (Хиро Спийдбрейн) – +2 часа 19 минути 37 секунди

АТВ:

image-6816161

При АТВ напълно заслужено победата отиде при руснака Сергей Карякин, след дългата битка, която той води с Аксел Дютре, Симон Витсе и Антонио Касале. Руснака извади железни нерви и не допусна нито една сериозна грешка до финала на надпревара, като това му донесе и първия „Номад“ в спортната му витрина. Неговите преки конкуренти се сблъскаха с множество технически и навигационни проблеми, като не липсваха и инциденти.

Последните 64 километра отидоха на сметката на Игнасио Касале следван от Даниел Домашевски и Пабло Копети, а Карякин разумно избра да не рискува и остана осми.
И в този клас не липсваше нежното присъствие – Камелия Липароти с Ямаха – тя завърши тринадесета от 22 достигнали финала, като натри носовете на не малко мъже.

Ето и топ 10 на генералното класиране:

Сергей Карякин (Ямаха) – 39′ 18″52 часа
Игнасио Касале (Ямаха) – +1 час 14 минути 51 секунди
Пабло Копети (Ямаха) – +4 часа 20 минути 19 секунди
Рафал Соник (Ямаха) – +5 часа 33 минути и 29 секунди
Аксел Дютре (Ямаха) – +5 часа 45 минути и 24 секунди
Бруно Да Коща (Ямаха) – +5 часа 57 минути и 18 секунди
Сантяго Хансен (Хонда) – +5 часа 57 минути и 19 секунди
Нелсън Галеано (Ямаха) – +6 часа 11 минути и 46 секунди
Даниел Домашевски (Хонда) – +6 часа 39 минути и 45 секунди
Камил Вишневски (Ямаха) – +8 часа 06 минути и 09 секунди

Автомобили:

AP-1QSQ3TTB92111_Team_Peugeot_Total

Битката тук беше буквално до последния метър между двама човек – Mr. Dakar & Mr. WRC, както и двамата с достойнство показаха защо носят прозвищата си – единият преследваше своята тринадесета победа, другият своята първа. В крайна сметка в тежкия и спортсменски дуел победи Стефан Петерханзел следван на само 5 минути и Льоб. Битката за победата се разрази още от самото начало, но поетапно някои отпаднаха, други изостанаха. Първият отпаднал бе Насър АлАтия, последва го Карлос Сайнц, след това дойдоха проблемите за Мико Хирвонен, Нани Рома и Жинел Де Вилие, което остави само двамата „Господа“ в близка битка за победата.

В последния етапа Себ знаеше, че няма как да направи необходимите 5 минути на Петерханзел, но това не го спря да даде всичко от себе си за да спечели етапа. Така се и случи!
И в този клас не липсваха интересни личности, за които вече писахме. За щастие всички стигнаха благополучно финала.

Ариел Атон със своята изцяло електрическа Acciona Eco Powered в третият си опит успя да види финала на Дакар, макар и на последната позиция с изоставане от близо 83 часа доказа, че и алтернативната енергия има бъдеще.

Братята Тим и Том Коронел, които бяха преместени от UTV категорията при автомобилистите с оправданието, че машините им Сузуки са прекалено бързи. Двамата успешно финишираха в състезанието съответно на 43-та и 51-ва позиция.

Другият голям победител е Филип Кроазон, човек който няма от какво да бъде спрян, след като с четири ампутирани крайника успява да преплува ЛаМанша и да завърши 9000 километровия Дакар! Той се представи чудесно със своето модифицирано BMW и завърши на 48-то място.

Предизвикателство е и участието, което предстой само след ден за завършилият осми Ромейн Дюма в рали Монте Карло и опознаването на трасетата там. Температурния и културен шок, както и физическото натоварване, на което се подлага не е за подценяване и само показва състезателния дух на французина.

Генералното класиране в топ 10 както следва:

Стефан Петерханзел (Пежо) – 28’49″30 часа
Себастиен Льоб (Пежо) – +5 минути и 13 секунди
Сирил Депре (Пежо) – +33 минути и 28 секунди
Нани Рома (Тойота) – +1 час 16 минути и 43 секунди
Жинел Де Вилие (Тойота) – +1 час 49 минути и 48 секунди
Орландо Теранова (Мини) – +1 час 52 минути и 31 секунди
Якоб Пржигонски (Мини) – +4 часа 14 минути и 47 секунди
Ромейн Дюма (Пежо) – +4 часа 24 минути и 01 секунди
Конрад Раутенбах (Тойота) – +4 часа 40 минути и 13 секунди
Мохамед Абу-Иса (Мини) – +4 часа 53 минути и 30 секунди

Камиони:

AP-1QSQ3UF2W2111_Eduard_Nikolaev

Битката при камионите беше епична, такава каквато винаги е била. Пилотите на Камаз срещу Жерард Де Рой и Федерико Вилагра – това беше битката през цялото състезание, като типично по руски Камаз нямаха право и тази година да се върнат без титлата у дома. Така се и случи като победата за Камаз стана и двойна, след няколкото малко грешки, които допуснаха и Де Рой и Вилагра, но в крайна сметка те ги извадиха от играта и борбата за победа. Битката при конструкторите също е изключително оспорвана както си личи и от класирането – в топ 10 имаме 7 различни производителя!
В крайна сметка с големия успех в генералното класиране и в последния етап се увенча Едуард Николаев за когото това бе втора победа в най – голямото състезание, втори зад него остана Дмитрий Сотников, който ще трябва да почака още поне година за да достигне мечтаната победа, трети остана миналогодишният победител Жерард Де Рой.

Ето и класирането при камионите:

Едуард Николаев (Камаз) – 27’58″24 часа
Дмитрий Сотников (Камаз) – +18 минути и 58 секунди
Жерард Де Рой (Ивеко) – +41 минути и 19 секунди
Федерико Вилагра (Ивеко) – +1 час и 4 секунди
Айрат Мардеев (Камаз) – +2 часа 26 минути и 50 секунди
Александър Василевски (МАЗ) – +2 часа 34 минути и 57 секунди
Алес Лопрайс (Татра) – +3 часа 06 минути и 56 секунди
Терохито Сугавара (Хино) – +3 часа 18 минути и 36 секунди
Ханс Стейси (МАН) – +3 часа 44 минути и 56 секунди
Мартин Мачик (ЛИАЗ)  – +3 часа 54 минути и 40 секунди

Така завърши 39-я Дакар, с нетърпение очакваме следващото му издание и новата порция емоции, която ще ни поднесе той.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]