Тотална доминация за Танак след първия ден от Арктик Рали Финландия

Снимки: Hyundai Motorsport и Toyota Gazoo Racing

Лапландското „Арктик рали Финландия“ определено успя да ни впечатлия след края на ден първи. Двете минавания по възможно най-интересния, едновременно бърз и техничен етап на сняг от последните няколко сезона се оказа едно страхнотно преживяване за гледащите по телевизията.

Лидер в генералното класиране, след общо 62 състезателни километра днес, е Ойт Танак със своя навигатор Мартин Ярвеоя с аванс от 16,2 секунди пред своите съотборници Крейг Брийн и Пол Нейгъл. Трети са най-бързия екипаж на Toyota днес Кале Рованпера и Йоне Халтунен, които определено показаха своята скоростт на сняг.

Танак още от първия сплит на първата отсечка показа, че ще бъде най-бързия пилот, като след края на първото минаване вече бе лидер с аванс от 3,6 секунди пред Крейг Брийн и на 10,6 секунди пред Кале Рованпера. Вече по тъмно във второто минаване Танак увеличи темпото, като в крайна сметка успя да положи стабилна основа преди предстоящия съботен ден.

Крей Брийн не успяваше да отговори на скоростта на своя съотборник, но определено бе най-близо до него подсигурявайки  и 2-ро място за Hyundai, след края на първите два специални етапа.

Кале Рованпера бе също доста близо до своите съперници, но няколко малки грешки не му позволиха да разгърне своя потенциал. Въпреки това той е най-добре класиралият се пилот на Toyota, след като Ожие и Еванс трябваше да се справят с ролята на „частични“ чистачи в първата отсечка за деня. Те следователно звършиха днешния ден на 9-та и 5-та позиции, като Еванс се намира на 32 секунди зад Танак а Ожие на 49,8 секунди.

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са на четвърта позиция с изоставане от 29,8 секунди зад Танак/Ярвеоя. Белгийският екипаж определено работи още по това да се сработят възможно най-добре, като за в момента са в пряка битка за четвъртото място с Еванс/Мартин.

Теемо Суниен е шести на 2,5 секунди от Еванс, като финландецът само заяви, че това са неговите максимални възможности. Зад него на 4,3 секунди е Такамото Катцута, който е преследван от Оливър Солберг на 7,1 секунди.

Новото протеже на Hyundai определено се учи доста бързо, като едва във вторият си състезателен етап зад волана на WRC автомобил записа впечатляващото 4-то време с изоставане от 14,8 секунди спрямо Танак.

Есапека Лапи бе най-бързия пилот зад волана на R5 автомобили завършвайки деня на 11-та позиция пред прекия си съперник в WRC2 Николай Грязин. Разликата между двамата е от 13,6 секунди, като едва на 2,7 зад тях се намира Андреас Микелсен.

Лидер в WRC3 е Емил Линдхол с аванс от 10,9 секунди пред Теему Асунмаа, докато Егон Каур е трети в класирането.

Въпреки впечатляващият първи ден същинската част от „Арктик рали Финландия“ започва утре от 09:08 ч. с SS3 Mustalampi. От телевизия Max Sport са предвидили две живи предавания от Финландия, като първото е от SS4 Kaihuavaara 1, което стартира в 10:38 ч. и ще се излъчи по Max Sport 2. От 17:08 ч. стартира и второто минаване по същия етап, като този път ще бъде излъчен по Max Sport 1.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]