Тотална доминация за От Танак в Сардиния

Ott Tanak - Sardegna
Снимки: RedBull Content Pool

След доминация в сутрешните минавания днес екипажа на Hyundai Motorsport От Танак и Марти Ярвеоя продължи в същия дух записвайки още една серия от впечатляващи топ времена възползвайки се максимално от благоприятната си стартова позиция. Те спечелиха общо пет от осемте предвидени за днес специални етапи.

В края на деня аванса на Танак/Ярвеоя е от 19,4 секунди пред двукратния победител в рали „Сардиния“ Дани Сордо и навигатора му Борха Росада. Испанското дуо имаше доста труден ден, като на няколко пъти правеше страхотен щурм на първото място, докато Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия не ги прескочиха в SS5 Tempio Pausania. Това определено мотивира испанския екипаж на Hyundai Motorsport, като до края на деня те взеха всичките три етапни победи завършвайки първия ден от рали „Сардиния“ с аванс то 16,8 секунди пред топ екипажа на Toyota Gazoo Racing.

Ожие и Инграсия за пореден път трябваше да стартират първи по трасето, което в Сардиния традиционно превръща задачата им за класиране в челото в едно доста трудно начинание. Сутрешните минавания не започнаха много добре за тях, докато Кале Рованпера и Йоне Халтунен не отпаднаха в последния етап преди обедния сервиз.

Това помогна на Ожие да влезе в челната тройка и да се опита да притисне Сордо, давайки изключително впечатляващи времена имайки в предвид стартовата му позиция.

„Мисля, че имахме добър ден. Може да сме доволни от представянето си. Разбира се нямахме никакви шансове да се борим с От, но доминация над Елфин и Тиери определено е добре за нас“, разяснява Себастиен Ожие в края на деня.

Тиери Ньовил и Николас Жилсул също се опитваха да се вкарат в борбата, като същевременно трябваше да се защитават от Елфин Еванс и Скот Мартин, които им дишаха зад врата. В предпоследния етап за деня Ньовил спука гума, което връчи четвъртата позиция в генералното класиране на Еванс. За щастие на белгиеца изоставането му е от едва 1,2 секунди, след като направи страхотно идентично с това на Сордо топ време в последната отсеча SS8 Erula Tula.

„За съжаление това не бе нашия ден – коментира Ньовил. – Имахе затруднения в първите два сутрешни етапа, но по-късно имахме още по-големи проблеми спуквайки две гуми дори без да сме ударили нещо. Можеше да намалим изоставането си спрямо Ожие ако не спукахме гума и в последния етап не изгасих колата.“

Последния екипаж от WRC в топ десе е този на Такамото Катцута и Даниел Барит, чиито цели са да натрупат опит и да достигнат до финала.

M-Sport определено не са очаквали такъв старт на рали „Сардиния“. Завърналия се зад волана на Fiesta WRC Теемо Сунинен се обърна през таван едва в първия етап за деня.

Въпреки преобръщането с помощ от публиката финландеца се върна на трасето, но неговия автомобил бе достатъчно повреден за да принуди екипа на M-Sport да го извади от надпреварата.

Титулиярния пилот на великобританския тим Гас Грийсмит заложи на по-сигурно темпо с новия си навигатор Стюард Лаудън. Те се намираха на седмата позиция след предпоследния етап за деня. В последната отсечка обаче получиха повреда в трансмисията на своята Fiesta WRC и трябваше да отпадна.

В WRC2 Мадс Остберг също доминираше днес спечелвайки шест от осемте етапа. Норвежецът бе безапелационен завършвайки деня с аванс от 27 секунди пред Яри Хутунен, който от своя страна спечели последния етап за деня. На трето място в WRC2 е Марко Булакиа Уилкинсон с изоставане от над две минути от лидера. Неговия съотборник в TokSport Андреас Микелсен се очакваше да направи битката доста интересна в тази категория. За съжаление обаче той се преобърна през таван. Той стигна до финала на етапа, но повреда в ролкейджа го принуди да отпадне от надпреварата.

При WRC3 интригата определено бе най-голяма. Цели трима пилоти си разменяха челната позиция като в крайна сметка Йоан Росел е този, който завърши на първата позиция днес. Неговия аванс пред втория Пепе Лопес е от 16,3 секунди. На трето място се намира още един испанец Ян Солас с изоставане от 7,3 секунди зад Лопес.

Временния лидер в класирането до предпоследния етап за деня Каетан Кетанович, за съжаление излетя от трасето и отпадна от състезанието.

Утре на екипажите им предстоят 129 състезателни километра разделени на осем специални етапа. Първата отсечка за деня е SS9 Coiluna – Loelle, която стартира от 09:08 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3253 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]