Тотална доминация за Крис Мийк след третият ден на рали Португалия

scn15662227

Крис Мийк и Пол Найджъл ще стартират във финалният неделен ден с доста комфортна преднина. Екипажът на Abu Dhabi Total WRT бе перфектен през целият ден, успявайки да менъжира авансът си.

Мийк – който се завръща след два пропуснати кръга, записа три етапни победи в сутрешните минавания, като до обедният сервиз неговият актив бе по-голям от минута. Имайки в предвид лошите условия на етапите при вторите минавания, Мийк реши да вземе със себе си две резервни гуми. Това решение обаче повлия на цялостният баланс на автомобила и от над минутен актив пред Себастиан Ожие, в края на деня той намаля на 45,3 секунди.

„ Моята цел бе да защитя преднината си“, призна си Мийк. „ Взех две резервни гуми с мен, което повлия значително на балансът на колата в тези доста тесни трасета, в които имаш нужда от добър баланс за да сменяш рязко посоките.“

Rally Portugal 2016Британецът се възползва максимално от своята по-задна стартова позиция, за разлика от чистещият екипаж на Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия. През сутрешните минавания ролята на стартовата позиция бе повече от важна, Ожие се надяваше следобед да е доста по-бърз но уви не успя да намали достатъчно разликата си с Мийк, като дори трябваше да се защитава от догонващият го Андреас Микелсен.

„Направих каквото можах, но следобедните минавания бяха ужасни. Сцеплението бе доста непредвидимо и задницата на автомобила винаги бе извън правилната позиция,“ заяви пилотът на Volkswagen Себастиан Ожие. Неговите съотборници Андреас Микелсен/Андреас Яегер решиха да не се примиряват с третата позиция и направиха една невероятна атака, като след предпоследният етап за деня разликата им с Ожие/Инграсия бе само от 0.5 секунди. Ожие от своя страна отговори подобаващо през второто минаване  на етапът Amarante увеличавайки активът си на 3,1 секунди.

P-20160522-00090_News

Четвъртата позиция е за най-добре представилият се екипаж на Hyundai, Дани Сордо/Марк Мартин. Сордо се оплакваше от доста нестабилна задница и не успя да повтори представянето си от петък. Така той и неговият навигатор изпаднаха на четвърта позиция с пасив от 31.6 секунди зад норвежкият екипаж на Volkswagen.

0e2962e1-2b7d-47e5-823f-a3500d826c3dПилотът на M-Sport Ерик Камили се изкачи на петата позиция с пасив от над минута и половина зад Сордо, докато Яри-Мати Латвала успя да завърши деня на шеста позиция след петъчният доста драматичен ден за него.  Мадс Остберг изгуби над три минути, след като на два пъти счупи диференциал изпадайки на седмата позиция. Челната десетка се затваря от Мартин Прокоп, лидерът във WRC2 Понтус Тидеман и Николас Фуч.

Белгиецът Тиери Ньовил отпадна от състезанието поради липса на гориво в неговият Hyundai i20WRC, оказа се че е имал някакъв теч. Младият Стефан Лефевр бе шести докато не удари камък, който счупи неговото окачване. Подобна участ сполетя и Кевин Абринг, който също отпадна вчера.


 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]