Тотална доминация за Елфин Еванс в съботните сутрешни минавания на рали Финландия

Елфин Еванс рали Финландия

Елфин Еванс и Скот Мартин са новите лидери след края на съботните сутрешни минавания от рали „Финландия“. Дуото на Toyota Gazoo Racing има аванс от 5,6 секунди пред петъчните лидери Крейг Брийн и Пол Нейгъл. На трето място се намират От Танак/Мартин Ярвеоя с изоставане от 9,7 секунди зад лидерите.

Днешния съботен ден започна с атака от страна на Еванс. Великобританеца изоставаше с 6,1 секунди от челото в края на вчерашния ден и днес успя да намери нужната скорост за да се противопостави на конкурентите си от Hyundai Motorsport. Той записа първо време в SS7 Kakaristo – Hassi 1 (18,17 км), но топ представянето му в следващия SS8 Päijälä 1 (22,16 км) му помогна да прескочи двата хюндая поемайки челото с аванс от 0,9 секунди.

В оставащите два специални етапа до обедния сервиз Еванс бе най-бърз извоювайки ценни секунди от изключително бързите Бийн и Танак. Въпреки че петъчния временен лидер в класирането Брийн не успя да се опази от атаката на Еванс. Северноирландеца призна, че е дал всичко от себе си, но не е успял да кара с темпото на своя съперник.

„Не остана много. Както казах и преди моята референция е първата кола пред мен и не очаквах, че ще мога да се боря с момчетата в челото. Ефлин разполага с нещо, което на мен ми липсва днес“, коментира на финала на SS10 Patajoki Брийн.

За в момента традиционно изключително бързия в подобен тип макадамови ралита От Танак изостава от битката за първото място макара и с едва 9,7 секунди. Естонеца призна, че за в момента това са неговите възможности. За негово спокойствие аванса му спрямо намиращия се на четвърта позиция Есапека Лапи е от 23,6 секунди.

Финландеца до момента се справя изключително добре като до последно бе в битка за четвъртото място с Кале Рованпера. Битката между двамата бе изключително интересна докато Кале не се удари в последния етап от днешните сутрешни минавания. Той повреди предно дясно окачване на своя Yaris WRC и бе принуден да отпадне.

Челната петица се затваря от Тиери Ньовил чиято цел днес бе да атакува позицията на Есапека Лапи. За съжаление обаче до момента задачата му изглежда доста трудна най-вече заради това, че разликата между двамата е от 20,1 секунди. Междувременно аванса на Ньовил спрямо намиращия се на шеста позиция Себастиен Ожие е от 12,9 секунди.

На седмо и осмо място се намират пилотите на M-Sport, които успяха да се изкачат с по една позиция благодарение на излитането от пътя на Такамото Катцута. Японеца и неговия навигатор нямаше как да продължат бивайки първия екипаж на Toyota Gazoo Racing отпаднал от домашното за отбора рали „Финландия“.

Лидера в WRC2 Теемо Сунинен се намира на деветета позиция, като аванса му пред втория Мадс Остберг е от 9,5 секунди. Междувременно Яри Хутунен успя да се справи с Николай Грязин в битката за третото място. Руснакът имаше проблеми и в крайна сметка трябваше да отпадне в последния етап преди днешния обеден сервиз заради липса на допълнителен брой резервна гума.

Проблеми в WRC2 имаше и Оливър Солберг, които претърпя доста сериозен инцидент още в първия етап за деня.

За сега няма информация за състоянието на екипажа, но най-вероятно са невредими. Емил Линдхолм продължава да е лидер в WRC3 с аванс от 48,9 секунди пред Мико Хейкила, който е в пряка битка за второто място с Ерик Пиетаринен.

Следобедните втори минавания на рали „Финландия“ стартират от 15:16 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]