Топ 10 пилотите на 2017 според Колин Кларк

Снимка World Rally Blog

Преди няколко дни до нас стигна един материал на добре познатият журналист Колин Кларк, който направи класиране на десетте най-добри пилоти за годината според неговите виждания.

Ние решихме да го преведем и да ви дадем лесен достъп за пореден път към това, което публикуват топ журналистите по света.

10 Юхо Ханинен

Томи Макинен показа огромна преданост към своят тестови пилот номер едно, като го награди с пълен сезон в WRC. След три състезания обаче, Ханинен изглеждаше тотално изгубен и неспособен да се справи с предизвикателствата. Въпреки това финладецът доказа, че опитът и израстването на един пилот може да доведе до резултати. Също така, няма как да не отбележим факта, че голяма част от развитието на Ярис WRC е благодарение на него.

9 Андреас Микелсен

През почти всеки друг сезон в близката история на WRC, Андреас Микелсен щеше изпитва затруднение да се докаже сред каймакът на WRC елита. Нарочно или не от Тойота не взеха Микелсен, като така в началото на 2017 норвежецът бе обречен да бъде „половин играч“ превръщайки се в супер звездата на WRC2. Трябва да бъдем честни, че ако Мийк, Падън и Сордо, бяха постигнали своите цели през сезона, то Микелсен щеше да продължи със същата роля в WRC2.

След средата на сезона Микелсен се превърна в тъмната сянка на всеки един пилот от WRC, като това го доведе до сядане зад волана на новата генерация WRC автомобили при Ситроен и Хюндай, като в крайна сметка той показа, че може да бъде сериозен конкурент на Ньовил при разпределението на силите в отборът на Хюндай.

8 Крейг Брийн

Ако това бе класация на най-симпатичните ми пилоти то Брийн щеше да бъде на първо място. Никога през животът си не съм срещал толкова емоционален човек, като Крейг. На някой хора това не им допада, но на мен определено. Неговата реакция на финала в Австралия бе невероятна. Той показа не сълзи от разочарование и ярост а от щастие. Той успя да запази своето самообладание докато през сезонът в Ситроен се случваха какви ли не сътресения успявайки да постигне своите цели. За награда на своите усилия французите му подсигуриха още един сезон в шампионата.

7 Есапека Лапи

Някога виждали ли сте толкова бурен дебют зад волана на WRC автомобил? Темпото бе там в Португалия, етапните победи дойдоха в Сардиния а накрая дойде и невероятното каране, което му даде своята първа победа на рали „Финландия“. Чакахме спокойно през последните години да видим Лапи в битката при „големите“ и определено не ни разочарова, е нещата не се случиха добре в началото на сезона, но до самият му край, той показа скорост и добро представяне зад волана на новата генерация WRC автомобили.

6 Крис Мийк

Толкова много се очакваше от него и от Ситроен през този сезон, като накрая може да се поспори дали всъщност се справиха. Но, как може да обвиниш пилота, когато колата е толкова лоша?

Фаворитът на букмейкърите за съжаление „седна на скамейката“ още в средата на сезона. Един сезон типичен за влакче на ужасите с много запомнящи се възходи и падежи. Мийк показа, че разполага със скорост и възможност за взимане на победи във всяко едно рали.

5 Елфин Еванс

Какъв сезон за Еванс. Точно преди дванадесет месеца той взе титлата на британският рали шампионат с думите : „ Всички знаят, че не исках реално да бъда тук.“ Да определено той не бе наясно със себе си, но сега определено е. Тази година бе един много добър сезон за младият уелсец, който се доказа сред елитът на WRC.

Една трудна битка в Аржентина можеше да бъде неговото най-добро представяне, но най-сериозна бе способността му да справи в изключително тежките условия на рали „Уелс“, взимайки една запомняща се победата в домашната си надпревара. Еванс определено показа своята скорост и увереност с цели кофи. Сезон 2018 го поставя в една доста добра позиция, като номер две в М-Спорт.

4 Тиери Ньовил

Безспорно най-бързият пилот от всички, но поради липсата му на постоянство го поставям на четвърта позиция. Определено неговият подход за победа на всяка цена е впечатляващ, но определено човек трябва да се зачуди дали този подход може да доведе до световната титла.

Изключително интересен за гледане по етапите, за съжаление обаче не постигна целите зададени му от отборът. Сезон 2018 ще принуди Тиери да смени подходът, като Колин Макрей преди него, това може да се превърне в трудна задача. Шампион в очакване? Определено мисля, че е така, но резултатът ще зависи от това, какво е научил от сезон 2017.

3 От Танак

Човекът който се възползва изключително добре от позицията си на втори пилот в М-Спорт. Неговата способност да поддържа добро темпо и да държи високо ниво му донесе две победи и солиден договор с Тойота. Лесно бе да забравим, че неговият сезон започна със смяна на навигатор в последният момент. Нещо, което може да се превърне в достатъчно голяма пречка за всеки един пилот. Въпреки това, Танак и Мартин Ярвеоя успяха да се сработят изключително бързо постигайки добри успехи за много кратко време.

2 Яри-Мати Латвала

Изненадващият избор на Тойота да направи Латвала своят първи пилот за първият си сезон се превърна в може би най-добрият сезон за финландецът в неговата кариера. Не се очакваше много от Латвала или от колата, но един стабилен старт в Монте, последван от победа в Швеция вдигнаха сериозно очакванията на фенове и критици за екипът на Макинен. До ден днешен Латвала все не успяваше да постигне своите цели докато не стартира в сезон 2017. Той може би е най-смелият и бърз пилот в историята на спорт, но множеството му психически неуредици извадиха наяве въпросът, дали въобще ще може да се бори за титли ?

Определено Латвала е най-подобреният пилот за сезона, той направи само една грешка в последното рали от целият сезон. Със сигурност Яри-Мати ще бъде готов да се бори за победи през сезон 2018.

1 Себастие Ожие

За пореден път оглавяващ моят списък, след невероятен дебют за отбора на М-Спорт, Ожие е моят човек на първо място. През този сезон видяхме една нова страна на шампионът. Доста по интелигентен, търпелив, внимателен и определено с един доста по-мъдър подход от обикновено. Вече не се вижда яростта с която разполагаше в годините му при Фолксваген, а един доста по улегнал и със стабилни основи човек.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]