Топ 5 моменти на Колин Макрей

Преди два дни се навършиха 25 години от както Колин Макрей записа своята световна титла през 1995 година, след едно изключително вълнуващо рали „Рак“ и един невероятен сезон. Шотландецът се превърна в икона на моторните спортове благодарение на своята решителност и харизма.

Неговата най-значителна крачка в кариерата идва през 1990, когато сяда зад волана на Субару. В своята кариера той записа 25 победи в WRC от 146 старта, като през 1995 на 27 годишна възраст Колин се превръща в най-младият световен рали шампион. Рекорд който и до ден днешен все още не  е задминат.

Верен на своето мото „if you’re in doubt, flat out“ Макрей е един от най-атрактивните, най-смелите пилоти за гледане в историята на шампионата. За неговите катастрофи и решителност все още се носят легенди.

Единадесет месеца след последното си участие във WRC на рали „Турция“ през 2006, Макрей ни напуска след инцидент с хеликоптер в Шотландия на 15-ти септември 2007 заедно със синът си Джони и още двама приятели на семейството му.

Години по-късно името му все още значи нещо из средите на WRC общността.

Шотландските знамена с неговото име са задължителна част от всяко едно рали от календара. Дори и настоящите пилоти помнят и ценят неговото име. Крис Мийк, който дължи своя старт в кариерата на Колин, посвети своята победа в рали „Аржентина“ през 2015 на него.

„Хората продължават да говорят за рали легендите и десет години след като ни напусна и след още двадесет от първото му състезание в шампионата, Колин Макрей продължава да е едно от най-добре познатите иконични имена в рали спорта – заяви Дейвид Ричард, шефът на Колин в отбора на Субару. – Това само показва колко сериозна следа остави той в този спорт по онова време. Точно поради тази причина той ще бъде една от най-големите спортни легенди.“

Шефът на М-Спорт Малкълм Уилсън менажира Колин от 1999 до 2002, когато шотландецът караше за отбора на Форд.

„Колин бе толкова динамичен и вълнуващ пилот. Хиляди фенове от цял свят искаха да видят на живо с очите си неговия стил на каране“, коментира Уилсън.

Днес си спомняме Колин с много интересни моменти, но от официалната уебстраница на шампионат избраха 5 от най-ярките му.

1.Никога не се предава във Финландия

В първите си години зад волана на Субару феновете помнят участието му на рали „1000 езера“ във Финландия през 1992 година, когато той трябваше да кара на сигурно за да натрупа опит, но това все пак е Колин. Вместо това той показва един микс от скорост, смелост и решителност. Той отказва да се предаде зад волана на изключително смачканото Субару, след като се преобръща повече от един път с него. Така Колин придобива изключителна популярност заради своята решителност да стигне до финала и оглавява всички заглавя по света спечелвайки сърцата на всички.

2.Първия триумф във WRC

През 1993 Колин встъпва в отборът на Субару. Зад волана на Субару Легаси от група А  шотландецът записва своята първа победа на рали „Нова Зеландия“. Тази победа е неговата първа в кариерата и първата за Субару, като официален отбор в шампионата. През 1994 и 1995 той отново печели надпреварата.

3.Първата победа в къщи

Субару Легаси-то бива заместено от легендарната Импреза 555. Автомобил с който Макрей записва своята първа домашна победа през 1994.

4.Световен рали шампион

Точно след 12 месеца от домашната си победа през 1994 Макрей отново има повод за радост във Великобритания. Този път той и навигаторът му Дерек Рингер се борят срещу съотборникът им Карлос Сайнц до последният километър в последното състезание, като така дуото взима световната титла през 1995. На 27 и с едва 109 дни в шампионата, Макрей се превръща в най-младия световен шампион в историята на WRC, счупвайки рекордът на Юха Канкунен, който взима своята титла на 27 години и 249 дни през 1986.

5.Майсторът на сафарито

1999 е годината в която Макрей се мести във Форд, където остава няколко години взимайки още 9 победи във WRC. Първата му победа за синия овал идва на легендарното кенийско рали „Сафари“ в едва третото си състезание зад волана на Фокус RS. Макрей печели това рали три пъти в своята кариера през 1997 за Субару и през 2002 отново за Форд.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3002 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]