Томи Макинен: „Трябва да сме готови с колата в края на октомври 2016”

11717575_1599645203621739_7367610035818514025_oИзточник :wrc.com

Вече измина повече от месец, от както обявиха официално че, Томи Макинен се завръща в световния рали шампионат като шеф на заводският отбор на Toyota. Поради тази причина нашите колеги от wrc.com са решили да направят едно интервю с четирикратният световен шампион.

makinenКак върви структурирането на отбора?

„Това е един голям проект и всички знаят, че имам нужда от добри хора да работят заедно с мен. В момента сме на фаза намиране на персонал и изграждане на организацията, като за сега нещата са доста позитивни. Разполагаме с доста добри доставчици и хора, който имат сериозен поглед към проектът ни. Дизайнерският ни отдел е готов, но все още имаме нужда от персонал за наемане. Нашите планове са да започнем работа в средата на август, а с пълна газ в началото на септември.”

Можете ли да ни кажете имената на ключовите хора в проекта?

„ Мога да заявя че, Махаел Зотос (бивш инженер в Subaru World Rally Team) е част от отбора. Другата част е почти готова. Скоро ще направим изявление относно този въпрос, след като имаме персонал на правилните позиции.”

Къде ще бъде базиран отборът?

„ Крайното местоположение все още не е уточнено. Това е едно от нещата, които ни предстой да дискутираме с Toyota. Въпреки това всички знаят че, най-голямото ни предизвикателство е времето, което е повече от факт. Поради тази причина ще стартираме нашата програма, заедно с дизайнерската фаза и прототипите в настоящето ни местоположение в Пупола ( в близост до Ювяскюля в централна Финландия). Със сигурност ще имаме нужда от още пространство за в момента, но дали ще е във Финландия или някъде другаде тепърва ще се уточнява.”

10307220_1554281121491481_5162992546527607225_nНа какво ниво сте с колата?
„ Базата ще е върху Yaris. Ние си партнираме с TMG (Спортното подразделение на Toyota) в Германия, но цялата отговорност по проекта, както и самият той са изцяло отговорност на моята компания и мен TMR (Tommi Makinen Racing). TMG разработват двигателя за в момента, а ние разглеждаме, какво още можем да разработим заедно с тях. Те разполагат с изключително силен аеродинамичен департамент, както са силни и в други аспекти. Въпросът в кои насоки ще можем да си помагаме все още не е уточнен.”

Остават по-малко от 18 месеца до стартирането на сезон 2017. Колко голямо предизвикателство е това?

„ Това е голямо предизвикателство. Ако всичко върви по-план смятам че, ще успеем. Имаме нужда да намерим изключително бързо, доста голямо количество от ресурси.”

Какви са критичните срокове по разработването на колата за догодина?

„ Бих желал да започнем тестовете, колкото се може по-рано. Надявам се че, ще успее да постигнем това някъде през март. Очаквам да изградим два тестови екипа, които да тества в различни условия. Трябва да сме готови с колата в края на октомври 2016. Тогава ние трябва да заключим нашето производство. След това ще можем да правим различни модификации ако се наложи, преди да хомологираме колата в края на годината.”

11052429_1566906983562228_6969309404141835569_o
Ще използвате ли актуалната база на TMG на Yaris за 2017?

„Актуалният Yaris е 2015 спецификация, но изискванията за 2017 са изцяло различни- по-голяма мощ, различна аеродинамика и тн. В момента дискутираме, какво можем да използваме от настоящата кола. Но каквото и да се случва ние ще трябва да изработим изцяло нов автомобил отговарящ на правилата за 2017.”

Кого бихте искали да видите, като пилот зад волана на колата?

„ Най-бързите! Искам победители да карат колата. Разбирам този въпрос изключително добре, понеже съм наблюдавал WRC пред и зад предното стъкло. Но също знам че, успехите идват от работата в екип. Да, пилотите трябва да са доста добри, но така трябва да е и всичко друго заедно с колата.”

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]