Томас Костка на Рали Барум зад волана на шампионската Р5 на Александър Салюк.

Томас Костка

Томас Костка стартира своята кариера в пистови състезания. На рали Барум 2012 той бе запомнен с уникалната си битка задно с Роман Креста за място на стълбичката. През 2012-та той става шампион на Чехия в рали спринт сериите.

„Последното издание на Рали Барум, бе доста непредвидимо заради постоянната смяна на метеорологичните условия. От моята гледна точка, едно от най-трудните ралита в който съм карал. Извадихме късмет с отпадането на Копецки, поради което финиширахме трети.” Томас, участва в миналото издание на чешкото рали зад волана на Шкода Фабия С2000.

За таз годишното издание на Барум, Костка ще кара за отбора Rufa Sport, който му дават възможността да се изяви зад волана на новата Форд Фиеста Р5.

Ford Fiesta R5,Александър Салюк, Рали Александров.

„Фиеста-та е собственост на чешкият отбор JM Racing, на който Мирослав Хоуст(неговият навигатор) е един от собствениците. За отбора, Барум ще бъде първият асфалтов тест на новата кола. Предната седмица автомобилът спечели кръг от украинската рали купа на макадан, в ръцете на Александър Салюк. Имам някакъв опит с този тип коли, вече тествах една в англия и смятам че има голям потенциал за победи. С нетърпение очакваме да разберем колко можем да сме бързи с автомобил от Р5.”Каза Костка.

Амбицията на Томас за ралито е да се бори заедно с Копецки и Буфие, но все още неможе да се разбере колко ще е бърз с новият автомобил и дали ще може да се бори с чешките топ пилоти.

До момента екипажът Костка и Хоуст, е участвал в три ралита през този сезон. Първото бе злополучното му участие в Рали Монте Карло, където счупи джанта и отпадна. До момента се справят отлично в Ралиспринт шампионата печелейки два кръга, зад волана на Ford Fiesta RS WRC. Бе запланувано и друго участие в WRC шампионата, но бе отложено за старта в Франция.

Томас Костка Ford Fiesta RS WRC

Видео:

Рали Александров, тук Салюк спечелва с Форд Фиеста Р5.

Томас Костка и Форд Фиеста RS WRC

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]