Тойота ще атакуват челото в Монте 2021

Toyota Gazoo Racing WRT са готови да атакуват челото за поредна година в рали „Монте Карло“. Японският тим до сега няма победа в „старата госпожа“, но от 2017-та насам поне един екипаж влиза всяка година в челната тройка.

Тяхната цел през тази година е един от техните пилоти да спечели състезанието. Основното им оръжие за постигане на целта е самия Себастиен Ожие, който има седем победи в базираното в родният му град Гап рали. Другите им пилоти, завършилия на второ място през миналата година, Елфин Еванс и младия Кале Рованпера също имат доста сериозни шансове за топ класиране или победа.

Тазгодишното 110-то издание на рали „Монте Карло“ освен, че е най-късото от към маршрут в историята на надпреварата е и дебютът на настоящите WRC автомобили с гуми на Pirelli. Именно за това от ФИА увеличиха разрешените дни за тестване, като от Toyota прекараха няколко дни във Франция тествайки всичките четири възможни смеси за рали „Монте Карло“ в почти всякакви условия.

elfin evans rali monte karlo

Но както знаем всички, колкото и да си подготвен рали „Монте Карло“ винаги може да те изненада, като не малко са шансовете да се озовеш с твърдите сликове на лед и сняг.

Сезон 2021 също е и ключов за Toyota Gazoo Racing, най-вече защото Яри-Мати Латвала поема юздите на тима бивайки и един от най-младите шефове на отбори в историята на шампионата.

„Подготовката за рали Монте Карло определено е по-различна през тази година за мен в новата ми роля – заяви Латвала. – Виждам колите в сервиза и не мисля върху това, че ще трябва да ги карам. Фокусиран съм най-вече върху това всеки в отбора да е готов за първия кръг от сезона.

„Миналата година и тримата ни пилота дебютираха в нашия отбор именно тук, като до края на сезона показа много силни представяния. Сега те познават колата доста по-добре и ще се намират в по-добра позиция спрямо другите.

„Смяната на доставчика на гуми е предизвикателство за всички, но смятам че сме готови за това. Успяхме да тестваме възможно най-различни условия и настройки за състезанието.“

От тримата пилоти на Toyota определено Себастиен Ожие е безспортно човекът с най-много опит.

Sebastien Ogier - Себастиен Ожие

„Всички знаят, че рали Монте Карло е състезанието което винаги искам да спечеля най-много – коментира Ожие. – Това обаче е рали, което е изключително непредвидимо от към условия. Именно за това е нужно да подхождаш умно. През тази година за мен ще е по-различно най-вече заради липсата на феновете, които изключително много ме подкрепят именно тук.

„Тази година съм по-подготовен най-вече заради натрупаните километри с Yaris WRC, което ми дава и допълнителна увереност при старта на сезона. Смяната на гумите е нещо доста интересно и ново. Изграждането на стратегия с тях за Монте е едно интересно предизвикателство за което съм готов.“

Елфин Еванс бе човекът в който всички гледаха през сезон 2020, показвайки за поредна година, че има нужното за да спечели титлата. За съжаление обаче в рали „Монца“ той отпадна и не успя да постигне най-голямата мечта за един пилот от WRC.

Elfyn Evans - Елфин Еванс

„Първия ми сезон в Toyota бе много силен, като също така успяхме да си извадим някои изводи за нашето представяне – рефлексира Еванс. – Сега след 12 месеца познавам достатъчно добре с колата, както и с хората в отбора. Това би трябвало да направи тазгодишният ни старт на сезона доста по-лесен.

„Харесвам отсечките на рали Монте Карло, но условията ги правят повече от предизвикателни. При тестовете ми с гумите на Pirelli имах два изцяло разнородни от към условия дни за потготовка, което ми даде възможността да пробвам възможно най-много опции.“

Най-младия пилот в WRC Кале Рованпера определено впечатли всички ни през миналата година. Сезон 2021 обаче очакванията към финалндецът ще бъдат по-големи, но познавайки кариерата му това няма да бъде голям проблем за него.

„Зимната пауза бе доста кратка – коментира Кале. – Като цяло имам усещането, че просто отиваме на следващото състезание, вместо да стартираме сезона от начало. Научих много през миналата година, въпреки че не карахме пълен сезон в сички кръгове.

„Рали Монте Карло винаги е било най-трудно рали в каледара. Искам да се справя по-добре от миналата година и да натисна малко повече. Надявам се да имаме безпроблемно рали и добри резултати. Тестовете ни с Pirelli бяха доста интересни и за късмет можехме да тестваме условия изключително близки до тези на Монте. Имам добре усещане за колата в сухи, снежни и залендени условия.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]