Тойота с евентуална разработка на 3 цилиндрова R5 за 2021

Не е тайна за никого че, от Тойота отдавна искат да започнат свой собствен R5 проект. Въпреки това, слуховете за евентуално стартиране на проекта се активизираха с пълна сила само преди няколко дни.

Според нашите източници базата би трябвало да бъде отново върху Ярис, който отговаря на бъдещите изисквания за хомологация на автомобили от сегмент В. Най-интересното обаче е че, това би трябвало да бъде и първата 3 цилиндрова R5, която ще получи хомологация по бъдещите изисквания на ФИА, което отчасти отговаря на желанието на японците да разработят състезателна версия на 1.6 литровият си 3 цилиндров двигател с турбо, който ще се предлага в бъдещите модели на марката.

Не изключваме и възможността към този мотор да бъде прибавена и хибридна система.

“В момента сме на фаза проучване- разкрива Томи Макинен пред известно испанско издание. – Ние сме изпратили до ФИА петиция, като чрез нея разкриваме желанието ни да внедрим в R5 автомобил 1.6 литров с турбо трицилиндров двигател.

Новата генерация автомобили а Тойота ще разполагат с този двигател, което е една възможност за нас и за ФИА, които ще разгледат това предложение тепърва.“

Правилата за двигателите на R5-тиците са еволюция взаимствана от добре познатата ни група А. В параграфа отнасящ се за тези автомобили е определено че, те са лимитирани само до 4 цилиндъра. Наскоро обаче този параграф бе преразгледан от ФИА и е заложено да влезе в сила от сезон 2021, появяването на 3 цилиндров агрегат. Като клапаните на мотора ще могат да се отварят с до 13 милиметра, за разлика от настоящите 11 мм. при 4 цилиндровите.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]