Тойота се завръща във WRC.Хюндай избира окончателно пилоти.

Снимка: Медия Тойота

Из WRC общността се до чуват слухове за завръщането на най-големият автомобило-производител в света Тойота. Японският производител смята да се завърне през 2015г. с моделът Ярис. Вече са направени първите тестове с прототипа, за който е бил ангажиран бившият пилот на Субару, Стефан Саразин. Тойота, на скоро са се сдобили с хомологация за GRE(Global Race Engine) с техният 1.6 литров с турбо мотор.

Снимка: Интернет

Завръщането на Тойота не е нова новина, понеже още през 2012-та заявиха своите намерения за завръщане в спорта, но поради ред причини не се случи нищо релевантно. Решението на ФИА за промяна на двигателите в WRC се венчае с голям успех. Първата титла на Фолксваген, завръщането на Хюндай и сега на Тойота. Единственото на което се надяваме е че М-спорт ще продължат и Ситроен няма да прехвърли всичките си сили в WTCC заради Себастиан Льоб.

От друга страна корейците от Хюндай са на път да обявят кой ще бъдат техните заводски пилоти. Според солидни източници, за волана на първата кола се водят преговори с Тиери Ньовил и Крис Аткинсон. След като Ньовил се представи повече от превъзходно през изминалият сезон, което му отваря доста врати за в бъдеще. Аткинсон вече направи няколко теста с автомобилът и до момента се спрягаше за първият сигурен пилот.

За вторият автомобил, се водят преговори с Браян Буфие и Юхо Ханинен, който със сигурност имат какво да предоставят на новият отбор на Хюндай, след като направиха и двамата тестове с автомобилът. Говори се че окончателно ще бъдат представени пилотите в краят на тази седмица. Видео от тестовете на автомобилите вижте по-долу в тази статия.

Снимка: Интернет

Видео.

Реклама с рали Тойота Ярис.

Тест на асфалт.

Тест на Ханинен.

Тест на Буфие на асфалт.

Съпоставяне между Фолксваген и Хюндай на отсечките от рали Финландия. Пилоти Себастиан Ожие и Юхо Ханинен.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]