Тойота произведоха третото си шаси за сезон 2021

Само преди няколко дни забраната за провеждане на тестове, поставена от ФИА на отборите от световния рали шампионат, изтече давайки зелена светлина за продължаване на развиването на бъдещи и настоящи рали автомобили.

Очакванията са всички отбори да започнат подготовката си съвсем скоро, като фокусът им ще бъде върху предстоящото рали „Финландия“, което ще се проведе през август.

В същото време от Тойота работят активно по своят проект за сезон 2021, като стана ясно, че трето тестово шаси е вече изфабрикувано. До момента сме виждали само два пъти новата кола на японците, един път в Швеция и втори в Испания. Вторият път инженерите трябваше да направят тестове едновременно на настоящи и бъдещият автомобили с оглед ограниченията от ФИА за провеждане на тестове до 42 дни.

Според техническият директор на тима Том Фолер, колата им вече е достигнала ниво подобно на настоящата версия на Yaris WRC. Очакванията са също новия Yaris GR WRC да се използва, като основа за хибридният им автомобил от група Rally1, който се очаква да види бях свят през 2022 г.

Кризата с covid-19 определено удари по плановете на отборите свързани с подготовката за кръговете от шампионата, като се коментира дните за провеждане на тестове да бъдат намалени. От своя страна тимовете са заявили неофициално, че са са съгласни с такава промяна.

Хюндай и М-Спорт също изчакваха с нетърпение даването на зелената светлина за тестове. Корейците се очаква в най-скоро време да започнат да тестват своят Rally1 автомобил, като преди това през 2021 г. Трябва да излезе на бял свят и новата еволюция на i20 R5 отговаряща на новата хомологация Rally2.

При М-Спорт още няма пълна яснота за това от кога се очаква да приключат работата си с моделът Фиеста на Форд, но според слуховете работата по ново шаси на базата на модела Пума продължава.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]